Вече тече обратното броене до прекратяване на разширената поддръжка на Windows 7. Макар че остават още три години, Microsoft предупреждава компаниите, че ще им струва скъпо да се придържат към остарялата от гледна точка на сигурността операционна система.

Бизнесът може да отложи обновяването най-късно до 13 януари 2020 г., когато изтича срокът на разширената поддръжка на Windows 7, пусната през 2009 г. След тази дата компаниите няма да получават обновления на сигурността, ако не са сключили потребителско споразумение за поддръжка с Microsoft.

Windows 7, която влезе в цикъл на разширена поддръжка през 2015 г., вече се счита за остаряла и ще покачи разходите на компаниите за въстановяване след атаки на вредоносни програми, от които е защитена новата платформа Windows 10.

Windows 7 не отговаря на изискванията на съвременните технологии и високите критерии за сигурност на ИТ отделите, предупреждава Маркус Ницшке, шеф за Windows в Microsoft Германия, цитиран от ZDNet.com. Опитът с Windows XP е показал, че компаниите трябва да предприемат ранни стъпки, за да избегнат бъдещи рискове и загуби, допълва той.

Съвременните функции за сигурност на Windows 10 включват биометрична идентификация Windows Hello, „sandbox” технология AppContainer и подобрена защита от вируси Windows Defender, която ще получи нови възможности с предстоящото обновление Creators Update.

След година и половина компаниите, работещи с Windows 7, ще бъдат лишени от допълнителната защита срещу уязвимости от т.нар. „нулев ден”, която от 2009 г. предлага ЕМЕТ (Enhanced Mitigation Experience Toolkit). През ноември Microsoft удължи срока на действие на ЕМЕТ от януари 2017 г. до 31 юли 2018 г.

Въпреки че новите инструменти на Microsoft за миграция от Windows 7 са по-удобни за корпоративните потребители, отколкото бяха тези за Windows XP, компанията приканва клиентите си да започнат прехода към по-нова ОС три години преди изтичане на поддръжката на Windows 7, за да не се сблъскат с големи опасности.