Университетът в Кеймбридж търси своя „лего преподавател“ за изследователския център за игрово обучение,  финансиран от Фондация Лего“.

Срокът за отговор на обявата за работа в престижния университет изтича утре. Преподавателят трябва да научи студентите по педагогика да играят с „Лего“. Както и на повечето преподаватели, заплатата му ще е 7000 лири (8000 евро) на месец. Той ще оглави центъра за изследвания в областта на обучението и развитието чрез игра, открит през 2015 г.

Критерии за избора на преподавателя са да е изключително любопитен и открит, творец с въображение, човек който може да измисля нови начини за изследване и да работи в различни дисциплини, обяснява Стиерне Томсен от глобалната изследователска програма на фондация „Лего“ пред „Гардиън“. Идеалният кандидат е учител, специализирал детска психология.

"Това, което искаме, е британското правителство да насърчава повече игривото обучение в училищата вместо решаването на тестове“, казват от фондацията, финансираща програмата с 4, 5 млн. евро годишно.

Фондацията е създадена от компанията, която произвежда прочутите малки разноцветни блокчета за сглобяване, за да развива нови методи за обучение чрез игра. Заедно с УНИЦЕФ тя раздава и конструктори „Лего“ на децата от слаборазвити райони по света.

„Обучението чрез игра позволява на децата да станат креативни и отдадени хора, които никога не спират да учат“, отбелязва фондацията.