Оставам активен, но надпартиен. Ще бъда готов да отида и на барикадата, заяви президентът Росен Плевнелиев на отчетната си пресконференция.

Трудните моменти в мандата бяха многобройни – терористичен атентат на родна земя, природни бедствия, кибератаки…, припомни президентът.

Той е категоричен, че нашата сигурност е гарантирана само в НАТО. Аз съм убеден евроатлантик. Положих всички усилия България да бъде достоен член на Алианса, добави държавният глава.

Мисля, че се справихме достойно. Днес България стои добре на фона на извънредната нестабилност около нас. Надявам се идващите след нас да надградят постигнатото, а не да рушат, каза Росен Плевнелиев.

Необещах всичко, но изпълних всичко, което обещах. Обещах да не правя коалиции в президентството – изпълнено. Обещах да не назначават служители на Държавна сигурност – изпълнено. Обещах да инициирам референдум – изпълнено, отчете Плевнелиев.

Бях президент, но и кризисен мениджър. Чувствах се на точното място. В много моменти бях сам, но носих своята отговорност. Ще продължа да отстоявам националния интерес и европейското развитие на България, каза още президентът.

В заключение Росен Плевнелиев отправи няколко предупреждения:

Има риск за отнемане на Българското председателство на Европейския съвет. Има риск за непризнаване на изборните резултати, ако има съмнение в служебното правителство. Има риск от геополитически провал, ако се промени курсът на членството на България в ЕС и НАТО и се превърнем в периферия. Има риск от нова миграционна вълна.

Не се връщам към политическите партии и няма да правя политическа партия, завърши Плевнелиев.