Той притежава харизмата, за да наследи баща си в Ал Кайда. И наистина - Хамза бин Ладен е на път да се утвърди начело на терористичната организация. САЩ вече го включиха в списъка с най-опасните терористи в света, пише Дойче веле.

Малкото съществуващи снимки на Хамза бин Ладен едва ли помагат много: те са от началото на новото хилядолетие и на тях синът на Осама бин Ладен е още дете. Тези фотографии показват едно момче с бял тюрбан и бронежилетка, който гледа сериозно, може би дори заплашително в камерата. Съществуват и други негови снимки, на една от които той е седнал зад волана на джип с надупчени от куршуми стъкла, а на друга е приклекнал в храстите с автомат в ръце.

Тези снимки показват пътя на един младеж, устремен към джихада. Години по-късно Хамза бин Ладен вече се е превърнал във водеща фигура в международния тероризъм: в началото на януари 2017 година американското външно министерство включи Хамза бин Ладен в списъка на  "глобалните терористи". Навремето и баща му фигурираше в него. 

"Глобален терорист"

Според стратезите на Ал Кайда включването на Хамза бин Ладен в този списък работи в полза на организацията. В джихадистките среди понятието "глобален терорист" е нещо като удостояване с рицарско звание.

Хамза е спряган като един от сериозните кандидати да оглави терористичната мрежа. След като през 2011 година баща му Осама бин Ладен беше ликвидиран от американските специални части, неговият довереник - 51-годишният египтянин Айман аз Зауахири - стана лицето и гласът на терористичната мрежа. Но Зауахири не притежава харизмата на предшественика си, поради което мястото му може да бъде заето от младия и харизматичен Хамза бин Ладен. А както личи и от снимките - очевидно той е бил подготвян дълго за тази роля.

"Още от дете баща му го е готвил за това", казва експертът по тероризма Питър Берген, автор на книгата "United States of Jihad". "Хамза е бил захранван с идеите на джихадизма и дълбоко вярва в тях", казва още Берген. Постепенно Хамза се включва все по-активно в дейността на Ал Кайда, за което говори и заснето на видео нападение от 2005 г. в района на пакистанско-афганистанската граница.

През последните години Хамза бин Ладен се изявява все повече като един от лидерите на Ал Кайда. През август 2015 година той призова своите последователи да поведат джихад срещу Вашингтон, Лондон, Париж и Тел Авив. В друг аудиозапис от май 2016 година той говори за близкоизточния конфликт и войната в Сирия. Благодарение на "благословената сирийска революция наближава освобождаването на Ерусалим", казва в него той и призовава джихадистките бойци да се обединят. "Вече няма никакво извинение за онези, които допринасят за разделението, особено днес, когато целият свят се е обърнал срещу мюсюлманите", казва синът на бин Ладен.

Същия месец шефът на Ал Кайда Аз Зауахири обяви, че Бин Ладен младши е приет в ръководния кръг на организацията. В друго свое послание - от юли 2016 година - Хамза бин Ладен заплашва с отмъщение за смъртта на баща си. "Всички ние сме Осама", казва той и допълва, че ще последва отговор на "потисничеството" на народите на Палестина, Афганистан, Ирак, Йемен, Сомалия и други ислямски държави. По думите му това ще бъдат актове на отмъщение, но не само в името на баща му, а и на "всички, които защитават исляма".

Конкурентът "Ислямска държава"

Сравнително честите послания на Хамза говорят, че Ал Кайда се опитва да привлече нови бойци. През изминалите години терористичната мрежа загуби много от привлекателността си и много млади ислямисти се присъединиха към т.нар. "Ислямска държава" (ИД). За разлика от Ал Кайда ИД се застъпва за създаването на ислямски халифат в целия свят. Ал Кайда имаше по-скромни цели: първоначално организацията си поставяше с за цел да прогони западните, и най-вече американските, войски от Близкия изток - като предпоставка за справедлив ислямистки ред в региона. Междувременно Ал Кайда поде война и срещу режимите, които смята за корумпирани, като например този в Саудитска Арабия.

Джихадистите от ИД действат несравнимо по-брутално. Вярно е, че и терористите от Ал Кайда също са обезглавявали заложници, но не и в такива мащаби, в които върши това ИД. Джихадистите се прочуха със своята жестокост, която организацията заснема на видео и разпространява в интернет. По този начин ИД привлича в редиците си много млади хора.

"Не бива да подценяваме силата на кадрите", обяснява френският ислямист Микаюл-Абу Раян. Днешните младежи на възраст окол 20 години са първото поколение, израснало изцяло с интернет. "Представете си какво става в главата на един младеж, който от детството си живее с ислямизма?"

Досега Ал Кайда не успяваше да се конкурира с мощната пропаганда на ИД. С помощта на Хамза бин Ладен сега това може да се промени.