Светът осъди новата ескалация на насилие в Украйна и призова управляващите и опозицията към диалог. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е изключително обезпокоен и отново прикани всички страни към сдържаност, съобщават международните медии.

Американският вицепрезидент Джо Байдън пък е позвънил на президента Янукович, като е настоял да изтегли правителствените сили от площада и да проявява максимална сдържаност.

Европейският съюз вече дава сигнали, че може да обсъди отново въвеждането на санкции за отговорните за насилието в Украйна.

"Честно казано, шокиран съм. Три пъти посетих Украйна през последната седмица и заедно с колегите ми се опитахме да направим всичко възможно, за да спрем кръвопролитията. Да се погрижим така нареченият Закон за амнистията да влезе в сила и политическият процес да бъде възстановен. И като чувам, че има загинали и стотици ранени, заставам пред вас разтреперан", заяви Щефан Фюле, еврокомисар по разширяването на ЕС.

"Призовавам президента Янукович, правителството, а също и опозицията да намерят изход от задълбочаващата се криза и да продължат да търсят решение чрез диалог", каза Катрин Аштън, Върховен представител на ЕС по въшната политика и сигурността.

Отделни държавни и правителствени ръководители в Европа също заеха осъдителни позиции спрямо случващото се в Украйна.

Полският премиер Доналд Туск заяви, че ще настоява пред европейските лидери да бъдат наложени санкции на правителството в Киев след кървавите сблъсъци. „Аз лично се надявам една такава позиция на Полша да помогне на ЕС като цяло във вземането на бързо решение”, казва той.

Шведският външен министър Карл Билд обвини украинския президент Виктор Янукович за жертвите и също се обяви за въвеждане на санкции. „Трябва да бъдем ясни – крайната отговорност за загиналите и насилието е на президента. Той има кръв по ръцете си”, написа министърът в социалната мрежа.

Гърция, в момента ротационен председател на ЕС, призова за спиране на насилието. „Международната общност е потресена. Насилието не е решение и само още повече вкарва ситуацията в безизходица”, се казва в изявлението на вицепремиера и министър на външните работи Евангелос Венизелос.

Украйна е на прага на гражданска война, коментира и президентът на Литва Далия Грибаускайте. По нейните думи международната общност трябва да предприеме спешни мерки.