Елиминирането на прекупвачите ще позволи крайните цени да паднат с 30-40%, каза ръководителят на проект "Плодове и зеленчуци" Георги Гърневски

В началото на май "Метро" ще даде старт на променения си модел на търговия с плодове и зеленчуци, имащ за цел да предложи в магазините от веригата стоки на производители от региона. Това стана ясно на днешната среща на фермери от Русенска област с ръководителя на проекта Георги Гърневски. В нея участваха 24 производители на плодове и зеленчуци от региона, подбрани от регионалния офис на Национална служба "Съвети в земеделието", която бе съорганизатор на събитието.

Целта е да превърнем "Метро" в мястото, което свързва малките производители на уникалните български плодове и зеленчуци с крайните клиенти. Веригата ще изкупува директно продукцията на фермерите, като по този начин се елиминират ненужните прекупвачи по веригата. Това ще позволи цените да паднат с 30-40%. Нашата роля ще бъде да гарантираме пазар за фермерите, за да могат те да отглеждат вкусни и уникални свежи зеленчуци и плодове, които съответно да осигурим в най-удобния и подходящ вид на ресторантьорите, за да предложат стойностен продукт за своите гости, обясни Георги Гърневски. 

"Метро" вече има списък със 130 сорта плодове и зеленчуци, които веригата започва да изкупува през май. Повечето от тях са традиционни за България, но за някои артикули е необходим внос, както и досега. Веригата ще съдейства на производителите за осигуряване на семена, но всички те се предлагат в страната и доставката им не е проблем. За плодовете изисквания за сортове няма - ще се изкупува всичко от родните овошки. Амбалажът и опаковката ще бъдат осигурени от Метро. Няма изисквания за количества, фермерът може да донесе в изкупвателния пункт в "Метро" и една щайга, стига с разходите за транспорт да излезе на сметка. "Метро" ще предложи много атрактивни изкупни цени, обеща Гърневски.

На този етап веригата е провела множество разговори най-вече с дребни производителя, обработващи по 5-6 декара, за които е най-трудно да се договорят с изкупвачи и често получават мизерно заплащане за стоката си. Веригата обаче не изключва и взаимодействие с по-големи фермери и организации на производители. "Имахме разговори и с тукашния Съюз на дунавските овощари, хората работят много сериозно, така че можем да си партнираме с тях", каза Гърневски.

Повече информация за инициативата може да се получи от русенския офис на Национална служба "Съвети в земеделието", тел. 082 82 00 84.