Безработицата се запасва в едни и същи нива. За пръв път от 8 години насам имаме устойчива тенденция на регистрирани безработни - около 8%, което е доста ниско ниво на безработицата. По данни на Евростат тя е около 7.1% и по-ниска в сравнение с останалите страни членки на ЕС. Това стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова.

Ако преди за едно работно място са се борили 12 души, в момента се борят 6. Много хора, регистрирани в бюрата по труда, са с ниско образование, отбеляза Русинова в ефира на БНТ.

По думите ѝ голямо предизвикателство са младежите, особено тези, които са извън образователната система и нямат квалификация. За тях ще разчитаме на трудовите медиатори, на неправителствените организации за придобиването на един първоначален стаж при работодатели, коментира министърът.

Инвестицията в образование има огромно значение от гледна точка на работната сила, категорична е Русинова. Според нея всяко едно реформиране на образователната система и доближаване до работодателите и работния процес би могло да повиши и мотивацията на младите хора.

От гледна точка на политики на социалното министерство е много важна инвестицията в ранното детско развитие. Затова с помощта на европейски средства инвестираме в 61 общини, където подпомагаме цели семейства с инвестиции в образование, в засилена работа с родителите, с психолози, както и цялостната реформа на домовете за децата, лишени от родителски грижи. Знаете, през предходния програмен период ние приключихме със затварянето на всички домове за деца и реформираме тези институции, разказа още Зорница Русинова.

По думите й в последната година наистина се наблюдава отваряне на висшите учебни заведения към бизнеса, както и системата на средното образование. Въвежда се дуалното обучение, но това са комплексни стъпки, които тепърва ще се развиват, за да имаме добра и наистина подготвена работна сила.

Минималната работна заплата

Темата за миниалната работна заплата изобщо не е нова, тя е ежегодния спор между работодатели и синдикати. За тази година тя е 460 лв., припомни Русинова. Считам, че размерът на минималната работна заплата тази година ще се отрази позитивно за бизнеса. 63 000 души са регистрирани през миналата година в Министерството на труда и социалната политика, които получават минималната работна заплата, каза министърът в оставка.

Темата за доходите трябва да бъде във фокуса на дебати през следващата година. Доходите идват от бизнеса, а държавата създава предпоставки за това. С 4.5% е повишена производителността на труда между 2015 - 2016 г., но остава най-ниската в Европа, заяви Русинова.

Политиката по отношение на ръста на доходите трябва да дава възможност на работодателите да имат възможност за повече инвестиции и така държавата не трябва да пречи на работодателите. Инвестициите в знания, умения и образование са ключови за по-високи доходи, убедена е тя.

Еднодневните трудови договори

До голяма степен еднодневните трудови договори постигнаха целта си, защото тяхната цел е изсветляване на сивата икономика. За миналата година има 200 000 еднодневни трудови договора, каза Русинова.

Без ние да нарушаваме социалните права и помощите на хората, без вече те да работят на черно, имат еднодневни трудови договори и така тяхната работа е регламентирана. До края на февруари ще действа информационна система към Инспекцията по труда и така сме облекчили работодателите, които ще влезнат в интернет и ще си изтеглят пълният пакет от документи, които са необходими за еднодневните трудови договори, коментира още социалният министър в оставка.