Българската православна църква да получи Нобеловата награда за мир в края на тази година заради спасяването на 48 хил. български евреи от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война. Номинацията на църквата е била внесена официално в Нобеловия комитет в началото на януари, съобщи инициаторът адвокат Моше Алони пред "24 часа".

Зад номинацията стоят още професорът по право от университета в Хайфа Моше Кешет, и бившият израелски министър на здравеопазването и депутат ген. д-р Ефраим Снех. Така според правилата на Нобеловия комитет номинацията на БПЦ е допустима и ще бъде разглеждана. Според правилата номинации могат да правят професори по право, членове на правителства и парламенти, бивши членове на Нобеловия комитет.

Към номинацията на православната църква инициаторите са приложили и подписка от над 200 наследници на спасени от православната църква български евреи. Допълнително писма в подкрепа на тази номинация ще бъдат изпратени от американски конгресмен от щата Калифорния и професор по геноцида от голям университет в САЩ, съобщи Моше Алони пред всекидневника.

За изпращането на номинацията е уведомен и българският премиер Бойко Борисов, обясниха от Министерския съвет.

Още през февруари миналата година Алони обеща на Борисов да организира номинацията при последното посещение на българския премиер в Израел. По Нова година го е уведомил и за формалното подаване на документите.

През март Нобеловият комитет ще излезе с кратък списък за номинираните.