Люта битка се разиграва в Европарламента за стола на шефа Мартин Шулц, предаде АФП. Дебатите започнаха в понеделник вечер, а гласуването е във вторник.

Постът бе освободен през ноември от социалдемократа Мартин Шулц, който напусна, за да обмисли дали да се кандидатира за канцлер в родната си Германия.

Претендентите да го заменят са 7 - италианците Джани Питела, Елеонора Форенза и Антонио Таяни, Джийн Ламбърт от Великобритания, Лауренцио Ребега от Румъния, Хелга Стевенс и Ги Верхофстат от Белгия. Изборът ще е напрегнат, след като коалицията между двете най-големи парламентарни групи - Европейската народна партия (ЕНП) и Прогресивния алианс на социалистите и демократите, се разпадна. Досега те се редуваха за шефския пост. Ако никой от кандидатите не спечели абсолютно мнозинство от подадените действителни гласове в първите три гласувания, председателят ще бъде избран с обикновено мнозинство в четвъртия, последен тур. В последния вот се състезават двамата кандидати, получили най-много гласове на третия тур. Нови кандидатури могат да се появят преди всяко от първите три гласувания.