Тонове плодове, пълни с пестициди, са спрени в Европейския съюз през миналата година. Основно това са портокали и грейпфрут от Южна Африка, Италия, Аржентина и Турция. В България през 2016 г. са засечени опасни турски лимони и червени чушки. На ГКПП-та са спрени рекордно количество лимони - над 100 тона.

Вредни ли са веществата, с които се боядисват и лакират портокалите и мандарините и има ли опасни химикали в цитрусовите плодове, които се внасят у нас?

Съществува европейски регламент, който позволява обработката на плодове и зеленчуци с различни вещества, за да се подобри търговският им вид. Търговците обаче са длъжни да изписват на етикета, ако плодът е третиран и кората не е годна за консумация, съобщава bTV.

"Ако се отстрани кората на който и да е плод, огромна част от пестицидите, които се намират на повърхността му, не попадат в организма", казва Антон Величков от БАБХ. 

Плодовете, които са третирани, за да имат по-добър търговски вид, не винаги означава, че са вредни за здравето. Небоядисаните и нелакирани цитруси също биха могли да съдържат вещества, с които са пръскани, коментира бившият председател на Държавната агенция по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. Според него потребителите не трябва да се притесняват от боядисването на плодовете.

Експертите от БАБХ препоръчват обилно измиване на плодовете с топла вода, дори и със сапун. 

Вносителите на плодове и зеленчуци у нас са категорични, че продукцията се третира от десетилетия и е невъзможно в съвременната търговска мрежа да влизат плодове и зеленчуци, които не са третирани, тъй като така те имат по-добър търговски вид и се удължава животът им.