"Ако в различни части на Европа продължат да се стичат бежанци... мисля, че ще е много трудно да се запази единството, защото хората са разгневени от това". Това заяви новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп в интервю за британския в. Таймс и немския в. Билд, цитирано от Dir.bg.

Излизането на Великобритания от Европейския съюз ще се окаже "голямо нещо" и други страни може да последват примера й, смята той. Според него Британците са гласували за излизане от ЕС, защото са искали своя идентичност, и нямало да се стигне дотам, ако Великобритания не била принудена да приеме толкова много бежанци.

"Хората, страните искат своя собствена идентичност и Великобритания искаше своя собствена идентичност", заяви Тръмп.

"Това беше последната сламка, която пречупи гърба на камилата ... смятам, че други ще напуснат", каза той.

Тръмп заяви, че ще работи усилено за постигане на търговско споразумение с Великобритания.

Той каза, че ще покани на посещение британската министър-председателка Тереза Мей веднага след като встъпи в длъжност като президент на САЩ.

В интервюто си Доналд Тръмп той заяви, че германският канцлер Ангела Меркел е допуснала "катастрофална грешка" с политиката, позволила на един милион мигранти да влязат в Германия.

"Мисля, че тя направи една много катастрофална грешка и тя беше, че прие всички тези нелегални", каза Тръмп.

"Аз много уважавам Меркел. Но смятам, че това, което се случи, е голямо нещастие", заяви той и отбеляза, че не иска да се "оказва в подобна ситуация".

Русия

Тръмп разкритикува Русия за намесата й в Сирия, определяйки действията й като "много лошо нещо", довели до "ужасна хуманитарна ситуация".

Той обаче заяви, че ще предложи да бъдат отменени санкциите срещу Русия в замяна на споразумение с президента Владимир Путин за намаляване на ядрените арсенали.

Тръмп заяви, че иска ядрените арсенали на САЩ и Русия да бъдат "намалени доста съществено".

Новоизбраният президент каза още, че засега има доверие на Путин и германският канцлер Ангела Меркел.

"Преди всичко, имам доверие на двамата, но ще видим колко дълго ще продължи това. Възможно е то въобще да не продължи дълго", каза той.

Според Тръмп американският президент Барак Обама е пропуснал възможността да повлияе върху ситуацията в Сирия и вече е премината точката на необратимост.

Тръмп определи нахлуването на САЩ в Ирак през 2003 г. като едно от най-лошите решения в американската история. Същата теза той застъпваше и в предизборната си кампания.

НАТО

Доналд Тръмп каза в интервюто си, че в НАТО има проблеми и че алиансът е остаряла организация:

"Аз бях подложен на критики, когато казах, че НАТО е остаряла. Но тя е остаряла, защото не се грижеше за тероризма. Понесох доста критики за два дни. А после започнаха да казват, че Тръмп е прав".

"Отдавна говоря, че в НАТО има проблеми. Тя е остаряла, тъй като, както знаете, е била замислена преди много, много години", каза Тръмп.

Той добави, че много от членовете на НАТО не плащат това, което би трябвало да плащат, което според него е несправедливо спрямо САЩ. По думите му в момента само пет страни плащат това, което би трябвало да плащат.

Все пак Тръмп подчерта, че НАТО е много важна организация за него.

Той каза, че ще назначи своя зет Джаред Къшнър за посредник в близкоизточния мирен процес и призова Великобритания да наложи вето на каквато и да било нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която е критична към Израел.

Тръмп определи ядрената сделка с Иран като "едно от най-лошите споразумения", сключвани някога.

Той не изключи възможността да премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим.