В тв интервю президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че в Европа само в Албания минималната заплата е по-ниска, отколкото в България.

"В Сърбия и Македония минималната заплата у нас е по-висока отколкото у нас. В много случаи минималната издръжка на живота определя минималната заплата, а средната заплата се определя от икономическите показатели", обясни Димитров.

"При разговорите ми с работодателите нито един от тях не ми е казал, че минималната заплата му пречи. Като основен проблем посочват липсата на кадри. Тя обаче се дължи в много голяма степен и на ниските доходи, каза синдикалистът. Увеличението на доходите няма алтернатива. Мантрата, че нямаме производство, не е вярна. Винаги може да има някое предприятие, което не може да се справи, но заради него не може да сриваме държавата.

Ако тази година няма увеличение на доходите поне със 100 лв. на човек, или с 10%, това значи, че някой си играе с българския работник, с неговото търпение и желание да остане в България. Това е ключовият въпрос – как да запазим хората в България", каза още Пламен Димитров. 

Изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев обясни защо румънците са по-добре заплатени от повечето българи.

"В Румъния брутният вътрешен продукт е с 28% по-висок, затова е нормално да им бъде по-висока и минималната заплата. 

У нас минималната заплата се е увеличила с 25% за три години. Това постоянно увеличаване води до дисбаланси в икономиката. Ние развиваме балансирана икономика, която си позволява малко повече, отколкото са възможностите й", посочи Данев.