Партия АБВ се събира днес на конгрес в зала 1 на НДК, за да си избере нов лидер и ново ръководство. Мотото на конгреса е „Промяната започва от нас”.

Основателят на партията и досегашен лидер Георги Първанов и неговите заместници Румен Петков и Ивайло Калфин се оттеглиха от постовете си в края на миналата година.

Дневният ред на конгреса днес предвижда политическо слово на Първанов, обсъждане на политическа платформа, която ще бъде представена от Ивайло Калфин, и отчет на парламентарната група на АБВ от Мариана Тодорова. След това ще бъде избран новият председател на партията.

Това е първата смяна на лидера на АБВ, откакто бе създадена през 2014 г.

Номинирани за лидерския пост от структурите на партията в цялата страна са: Константин Проданов, финансов експерт на АБВ, Николай Илчев, председател на общинската структура на АБВ във Велико Търново, Ивайло КалфинМариана ТодороваМарин Киров, председател на правния съвет на партията, Владо Маринов, председател на АБВ в Пловдив, Румен ПетковГеорги ПървановТрендафил Величков, член на Изпълнителното бюро на АБВ и говорител на партията.