Движениe "Да, България" допуска различни варианти за коалиране, но не коалиция на всяка цена, заяви председателят на новоучредената партия Христо Иванов. 

"Всяка партия, дала заявка да се бори срещу корупцията, е вариант за "Да, България". Всеки, който има лице да застане зад тази кауза е в нашите сметки, но те не се за предизборна коалиция на всяка цена, за да влезем в парламента", каза Иванов пред Дарик радио.

Той съобщи, че в момента се водят само частни разговори с различни формации, но все още няма преговори за коалиране.

Според него изборите трябва да бъдат максимално скоро.

"Голямата ни цел не е правителство, а да принудим другите политически сили да спрат да плащат цената за корупцията, тя трябва да спре. Тогава ще сме си свършили работата”, каза още Иванов.

Той посочи още, че приемането на антикорупционния закон е необходима стъпка, но не е достатъчен. 

”Нас ни интересува сумарния антикорупционен ефект. Важното е с кой какво можем да свършим, а не просто коалиция на всяка цена", каза той.

"Системните партии, както ги нарече г-н Цветанов - БСП, ДПС и ГЕРБ се въртят в управлението от десетилетия. В техните програми темата за корупцията седи периодично, от време на време някое от техните лица флиртува с нея, но те доказаха, че нямат абсолютно никакво желание да се захванат с този проблем. Без неговото решение не можем да говорим за ускоряване на икономическия ръст на страната, за ускорено производство на благосъстояние и за решаването на социални проблеми", посочи Христо Иванов.

Той коментира още, че избирателната система сама по себе си не може да реши проблемите на страната.

”Всяка една избирателна система има позитиви и негативи. Не трябва да се придава такова значение на избирателната система. Въпросът не е просто в системата, но трябва да има честна политическа работа. Чак тогава ще има реална промяна. Ние сме готови да се явим на избори и при двете системи", посочи той.

Христо Иванов се обяви против задължителното гласуване. По думите му демокрация не се постига с принуждаване.