Повече от 1 милион души от цял ​​свят подписаха петиция, с която призоват президента Барак Обама да амнистира Едуард Сноудън, съобщава IBM Times.

Според поддръжниците на кампанията "Опрощение за Сноудън" (включващи Amnesty International, Human Rights Watch и Американскиs съюз за защита на гражданските свободи) разобличителните действия на бившия агент са "поставили основите на най-важния дебат от десетилетия относно държавното разузнаване и неприкосновеността на личните данни".

Част от хората, поставили подписа си в молбата са съоснователят на Apple Стив Вожняк, главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, създателят и директор на Фондация "Отворено общество" Джордж Сорос, изобличителят на The Pentagon Papers Даниел Еллсберг, както и актьорите Марк Ръфало, Маги Гиленхал и много други, съобщи БГНЕС.

По-рано тази седмица Сноудън пък отправи молба към Обама да амнистира колежката му Челси Манинг вместо него. В момента тя излежава 35-годишна присъда за показване на оперативен видеозапис от борда на въртолет, разстрелващ на 12 юли 2007 г. група мирни иракчани с деца и за предаване още на около 260 000 дипломатически документи на уебсървъра на WikiLeaks.

Припомняме, че вчера (13.01.) стана ясно и че основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж е съгласен да бъде екстрадиран в САЩ, при условие че бъде помилван информатора на организацията Брадли Манинг, който беше осъден на 35 години затвор. "Ако Обама помилва Манинг, Асандж ще се съгласи да бъде екстрадиран в САЩ, въпреки очевидната противоконституционност на образуваното от американското министерство на правосъдието дело", се казва в изявление, публикувано на официалния сайт на WikiLeaks в социалната мрежа Twitter.