Ако политиците не се смирят и не станат по-разумни ни чака тежка политическа криза. С месеци ще стоим така, докато народът вземе една тояга и ни изгонят всички, не само тези в парламента, но и тези отвън. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов пред БНТ. 

Той изброи успехите, които според него е постигнало правителството за две години. По думите му бежанският натиск на границата е намалял до 0, договорени са отстъпки за лекарствата, ремонтирани са магистрали и пътища. 

Борисов подчерта, че са платили 2,5 млрд. на Вашингтон и Москва заради чужди грешки и заради това не е имало пари за нови влакове. 

"Милиард и триста милиона платихме тази година за едно синьо правителство, което подписа с американското правителство една абсолютно корупционна сделка. И още два милиарда и 500 милиона за друго едно червено правителство за "Белене". Живи пари, на данъкоплатците, заминаха за Вашингтон. Заради тези платени пари няма влакове", посочи той. 

На въпрос на какво се дължи разликата между това, че отвън получаваме добри знаци за състоянието на икономиката, а хората в държавата са недоволни, Борисов отговори, че българите просто искат нещата да се случват много бързо, защото вече 25 години са чакали нещата да се променят. 

"Едно е да обещаваш, да даваш предварително, без да си обезпечил, без да ги има парите. Така, както предишното правителство даде 250 милиона лева – увеличи заплатите на полицаите, само че без да ги има парите. Ние и тях намерихме и тях изплатихме. Когато правиш нещо, е хубаво да го финансираш, да го подредиш и ако следващите искат да го продължат, да го продължат. Аз не знам какво биха направили по-различно и по-добро, но – „глас народен, глас божий“. Така са преценили. Аз съм казвал винаги – винаги може да е по-добре, винаги може още и в това е успехът на света – да се стараем по-добри да ставаме“, коментира Борисов. 

Борисов посочи, че хората са свикнали с хубавото – мечтали са за метро, за това да се разхождат по "Витошка", да стигат бързо до морето, за пречиствателни станции по морето и депа за битови отпадъци, а сега искали да чуят какво може ГЕРБ да надгради.

"Никой освен нас не може да направи "Хемус" и хората го знаят това". Ние трябва да направим „Хемус”, това е задължително. Не се ли направи „Хемус”, България ще се раздели на Север и Юг”, коментира премиерът в оставка. 

На въпрос каква позиция ще заеме - с Русия или против нея, Борисов отговори: "Имаме голяма разлика в позицията и в постовете и на държавния глава, и на парламента, и на изпълнителната власт. Когато се срещах с туристическия бранш, всичките казаха - това, че се затвори пазарът за руски туристи се отрази пряко на икономиката, на приходите, на работните места, на всичко останало, заводите ни спряха дори. С една дума има хора, които да говорят, да дават оценки... Моята работа винаги е била прагматична. Например имаме ли нужда от руска газ? Да, имаме нужда. Не считам, че Турция е най-стабилната държава в момента. Така, че интересът за газов хъб на Балканите съществува в лицето на Путин, това стана ясно, когато разговарях с него. Второ - беше ли нужда да си разплатим бакиите за "Белене", ние без руснаците не можем да продаваме реакторите, не можем нищо да ги правим, благодарен съм на президента Путин, че той прояви воля."

По отношение на загубата от Румен Радев за ГЕРБ на президентските избори Бойко Борисов каза, че Радев е победил често и най-добронамерено му пожелава отговорността да не го смаже. 

"Като гледах по телевизията как лети един самолет с пилот Румен Радев, как да не гласуваш за него. Направили сме си изводите и поуките", подчерта Борисов. 

„Аз никога не нападам пръв и мисля, че до този момент с него сме имали много колегиални и прагматични отношения. Нека не слушаме лъжите на партията. Президентът Радев си победи честно, има огромна отговорност, и партията да чуе. Аз му пожелавам успех. Ние трябва да се държим институционално добре. След 10 дни за месеци наред ще дадем всички решения в ръцете на един човек, без никой да го напътства, ако не броим г-жа Нинова. Само му стискам палци и най-добронамерено му пожелавам да успее и тази отговорност да не го смаже. Едно е да намираш кусури, но когато концентрираш цялата власт, това е голяма отговорност", каза още премиерът в оставка. 

За да илюстрира пред колко трудна задача ще бъде изправен Радев, Борисов я сравни с това да го сложат в изтребител МиГ-29 и да го накарат да направи "Кобрата на Пугачов".

Борисов допълни, че Радев трябва да е наясно, че има разлика между това да критикуваш и да намираш кусури и да държиш в ръцете си цялата власт.

На въпрос за мажоритарното гласуване Борисов посочи, че ГЕРБ иска да го въведе и не бяга от него, защото народът го иска. "За мажоритарните избори ние говорихме много дълго. Референдумът можеше да бъде решен още в парламента, тогава всички считаха, че той е срещу ГЕРБ. Аз съм произлязъл от народа. Бил съм само войник на народа, само съм му служил и тази власт я държим само на тези хора. Нито съм внук на Полтибюро, нито съм син на някой, аз съм дете на малтретирани от тоя режим“, каза Борисов и допълни, че не му е нужно сега внуците на този режим да го учат на морал. 

Борисов уточни, че той е против намаляването на субсидията, защото това ще прати партиите при олигарсите, а схемата с дарения също не е правилна, защото създава зависимост. Но след като 2.5 млн искали тази промяна, тя трябвало да се направи.

"Не ме е страх от Слави Трифонов. Мен 7 години Слави ме е ругал и то както никого друг. Но важно е че 2,5 млн. българи поискаха това - това са повече хора от тези, които гласуваха за Румен Радев", каза още премиерът в оставка. 

"Винаги съм се съобразявал с хората, защото съм издигнат от народа. Вдига ме, сваля ме. Народът има инстинкт, ако прецени, че е грешно, ще ни подскаже и ще го поправим", каза той и няколко пъти посочи, че няма по-подготвен от него да бъде премиер.

По повод зимната обстановка и ситуацията, при която 500 коли бяха блокирани на магистрала "Тракия" с часове Борисов посочи: "Един здравомислещ човек не може да намери кусур на това, което направихме". 

"Толкова много не е валяло от 80 г. Те чистиха по две платна, а ние сега чистим по шест, по осем платна. Огромни усилия положиха тези хора. При минус 20 градуса и 100 км/час вятър тези хора проявяват геройство – пожарникари, Бърза помощ", категоричен беше той. 

Борисов коментира и повдигнатите обвинения срещу негови министри. 

Премиерът в оставка заяви, че винаги е заставал на страната на правото и е казвал на министрите си да внимават какво правят. 

"Казвал съм им много пъти - мислете и работете внимателно, защото идва Видовден и ще отговаряте. Има триинстанционен съд, който да каже кой крив, кой прав", посочи той.