Британската телевизия "Скай" няма да излъчи епизод от предстоящия си комедиен сериал "Градски легенди" (Urban Myths), в който Джоузеф Файнс играе Майкъл Джексън заради възмущението на семейството на покойната попзвезда, предава "Индипендънт".

Изборът на Файнс за ролята на чернокожия изпълнител предизвика противоречие още преди година. Първият трейлър на продукцията обаче предизвика гневната реакция на Парис Джаксън, 18-годишната дъщеря на Джако, която написа в "Туитър", че е дълбоко обидена и й иде "да повърне."

Покойният певец страдаше от кожното заболяване витилиго, което причинява изсветляване на тена и приживе бе обект на обвинения, че иска да скрие афроамериканския си произход. Семейството му не атакува избора на на белокож актьор, а цялостно карикатурния образ на Джако в сериала.



30-минутните епизоди от комедийния "Градски легенди" драматизират популярни случки от живота на известни личности, чиято истинност е непотвърдена. Епизода за Джексън проследява автомобилно пътуване, което, твърди се, той предприема с близките си приятели Елизабет Тейлър и Марлон Брандо след терористичните атаки в Ню Йорк от 11 септември 2001 г. Продуцентите няколко пъти посочиха, че образите са нарочно преувеличени, а хуморът - незлоблив и не трябва да се приема сериозно.

Племенникът на Майкъл Джексън Тадж обаче посочи, че e тежко за семейството цял живот да търпи подигравки с известния му чичо. "Вбесяваме, защото виждам колко целенасочено авторите се стремят към това, не само с образа на баща ми, но и по отношение на кръстницата ми Лиз", написа Парис. Тя е единственото дете на Джексън от брака му с асистентката му Деби Роу.

След реакцията "Скай" се извини и обяви, че няма да излъчи серията. Останалите два епизода разказват за ранния Хитлер като художник и Кари Грант, който взима ЛСД със създателя на халюциногена Тимъти Лиъри.