2 май 2017 г. е крайният срок за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Днес беше публикувана декларацията за облагане на доходите на физическите лица с баркод. Електронният формуляр изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски, използваните облекчения. Електронната декларация трябва да се изтегли на компютър от интернет страницата на Агенцията и да се попълни офлайн.

Подаването на декларация с баркод гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимият данък се изчислява автоматично, уточняват от приходната агенция.

„Преди гражданите да подадат данъчните си декларации в НАП по интернет, е хубаво да проверят дали нямат стари задължения към държавата, за да могат да ползват законовата отстъпка”, заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Отстъпката е 5% от данъка за довнасяне, но не повече от 1000 лв. и то при условие, че хората внесат декларацията си до края на март и нямат предходни задължения. Проверката за стари задължения става с персонален идентификационен код (ПИК), който се получава безплатно от офисите на НАП.

„Подаването на декларации може да стане през офисите на НАП, през пощите и през интернет”, посочи Боряна Георгиева, директор на дирекция в НАП.

От началото на годината вече са подадени 2200 декларации, от тях над 1200 по интернет, като при тях 80% от хората са ползвали ПИК при подаването. Данъчните служби ще работят с плаващо работно време и няма да правят паузи с обедни почивки.

Експертите на НАП напомниха, че фирмите трябва да посочат съставителя на финансовия отчет, който може да бъде физическо или юридическо лице.

Има 2 промени в нормативната база, които ще са свързани с данъчната кампания през 2018 г. Ако през 2017 г. получаваме приходите си изцяло по безкасов път, а 80% от разходите ни са също по безкасов начин, можем да ползваме отстъпка от 1% процент от дължимия данък, но не повече от 500 лв.

Ако някой подаде декларация до 1 април и установи, че в нея е допуснал грешка, ще може да подаде до края на месеца коригираща декларация, съобщи Боряна Георгиева.

„Минималната дължима здравна вноска се увеличава на 18.40 лв. от тази година, след като досега беше 16.80 лв. Здравната вноска за декември, събирана до 25 януари, си остава 16.80 лв.”, уточни Росен Бъчваров.