Режим на тока няма и няма да има, заяви на пресконференция министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова по повод на информация, че от БСП готвили организиране на протести заради хипотетичен режим на тока.

Подобни манипулации са опасни и рисковани, изтъкна министърът и определи поведението на БСП като политическа немощ.

Петкова подчерта, че електроенергийната система в страната е стабилна, АЕЦ Козлодуй работи на пълна мощност, ритмични са доставките на природен газ, няма населени места без топлоподаване.

Министърът информира още, че до часове се очаква да заработи едно от шестте дружества, които осигуряват "студения резерв" - ТЕЦ "Три - Димитровград". Останалите дружества работят.

Петкова добави, е нуждата от активиране на студения резерв ще претърпи корекция с оглед температурните промени и износът на ток ще бъде възстановен в първия възможен момент. Временно отклонените количества енергия от борсата ще бъдат възстановени през следващ период.

Министър Петкова информира още, че от понеделник започва проверка на складовите наличности във въглищните централи за спазване на наредбата, регламентираща "студения резерв". ЕСО ще проверява аргументите на някои от ТЕЦ-овете да не активират "студения резерв" и ако те не са основателни ще се наложат санкции. Към момента сред аргументите на дружествата са технически проблеми и затруднения заради студовете. Тепърва ще се изчислява с колко ще ги санкционират.