Германия ще започне да връща търсещи убежище бежанци в Гърция от 15 март, съобщи говорител на германското вътрешното министерство.

Съгласно регламента от Дъблин търсещите убежище трябва да подават молба в първата държава членка от блока, в която са влезли, като най-често това са Гърция и Италия.

Ако търсещите убежище са стигнали до друга държава от ЕС, те трябва да бъдат връщани в първата държава, в която са влезли на територията на общността.

До момента изискването не важеше по отношение на Гърция заради лошите условия там.

На 8 декември Европейският съюз препоръча на страните членки да започнат да връщат мигранти обратно в Гърция от март 2017 г., след като тези прехвърляния бяха преустановени през 2011 г.

Решението на Германия през 2015 г. да отвори вратите си за сирийски бежанци и реално да отмени Дъблинския регламент по отношение на тях, доведе 890 000 души в страната до края на същата година.

Постепенно правителството в Берлин започна да търси начини за ограничаване броя на пристигащите.

През 2016 г. те бяха 280 000, най-вече заради затварянето на балканския маршрут и крехкото споразумение между ЕС с Турция.

Началото на трансферите на мигранти обратно в Гърция ще намали допълнително броя на пристигащите, което е благоприятно в навечерието на парламентарните избори в Германия през септември.