В България енергийно бедните са 14%, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Той отчете дейността на комисията през 2016 г. пред Комисията за наблюдение на КЕВР в Народното събрание.

Иванов обясни, че критериите за определяне на енергийно уязвими групи са главно три - по възраст, здравословно състояние, и по доходи. "Споменах, че мерките биват финансови и нефинансови. Финансовите мерки към момента трябва да засегнат 14% от българските граждани. Това е от порядъка на 480 хил. лица и домакинства", каза той и добави, че понякога се споменават и много по-високи стойности.
"Споменава се едно проучване, което показва, че най-много процент енергийно уязвими потребители има в Унгария, след което следва България с 61%", посочи той, цитиран от "Фокус".

Иван Иванов уточни, че там се касае за потребители, които са в риск да попаднат в тази категория при повишаване на цените на тока. "Цената на електроенергията се формира от цена на електрическата енергия, цена за мрежовите услуги по електропреносна и електроразпределителната мрежа", обясни председателят на КЕВР.