В реализация на плана за борба с битовата престъпност в МВР до края на годината ще бъдат назначени 3000 нови служители. Това ще са основно т.нар. сътрудници по охрана, които се набират сред бивши полицаи и военни, каза днес по БНТ министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

Тя допълни, че в момента вървят конкурсите за подбор и обучение на новите служители. Бъчварова уточни, че дори и тези хора няма да стигнат, за да има полицейски служител във всяко село.

Полицейското присъствие обаче щяло да се осигурява от патрулиране и въвеждане на по-мащабно видеонаблюдение. Планира се и поставянето на паник бутони на ключови места по селата, с които да се викат на място служители на полицията. Министърът на вътрешните работи в оставка каза още, че се водят и разговори за взаимодействие с частните охранителни фирми.

Според Румяна Бъчварова, за да успее планът за борба с битовата престъпност, трябва съвместна работа на държавните и общинските институции. За това са възстановени 255 местни комисии за борба с битовата престъпност, като там заедно работят представители на полицията, общините социалните служби, данъчните и инспекторатите по образованието.

Политизирането на МВР и липсата на приемственост е проблем

Министърът на вътрешните работи в оставка допълни, че ще остави на своя наследник списък с неотложни задачи, които трябва да се изпълнят, за да не спира работата. "Това често се е случвало в МВР, тази национална операция ще е добро наследство за всеки министър, нейното продължаване ще означава много", допълни Бъчварова.

Според нея министерството страда от това, че работа му се политизира и се правят опити МВР да се овладее политически. "Водещи са били партийните интереси и е липсвала приемственост за добронамерено предаване на добите идеи на следващите министри", каза още Румяна Бъчварова.

Предизборната кампания ще е с грозни скандали

В отговор на въпрос тя изрази мнение, че предизборната кампания не е спирала от лятото, и изрази съжаление, че не вижда признаци за промяна на политическия тон, за да се избегнат грозните скандали, които преминават на ниско битово ниво. "Опозицията има сбъркана концепция, тя трябва да предлага алтернативи, но тъй като ги няма, се търсят само скандали, за да им се обърне внимание. Страхувам се, че това ще е стилът на кампанията", посочи Румяна Бъчварова.

По отношение на щаба за борба с тежката зимна обстановка тя заяви, че това се е оказал работещ вариант и голямо удобство, защото се улеснява координацията между различните институции. "Не допуснахме струпвания на коли, бедстващи хора по пътищата и жертви, надявам се този модел да се запази", каза още министърът на вътрешните работи в оставка.

Мигрантският натиск е спрял заради времето

На въпрос за мигрантския натиск Бъчварова уточни, че сега се задържат двама до четирима души при опити за нелегално преминаване на границите, като причините са студът и снегът. "Докато натискът е по-малък, сме длъжни да се подготвим. Предстои обявяването на обществените поръчки за техника, която може да се купи с 160-те млн. от Европейската комисия. Предстоят и ремонти за подобряване на условията в центровете за настаняване на бежанци и преобразуването на част от тях в затворен тип.

Друг приоритет е подготовка на площадките за временните кризисни центрове. Проблемът е, че заради създадени настроения срещу тях се търсят места възможно най-далеч от населените, посочи министърът. "Те решават повече проблеми, отколкото могат да създадат, но се използваха политически и провокираха чувствителността на хората", допълни Румяна Бъчварова.