Бушуващата от осем години насам криза в Гърция удари сериозно и медиите. Издателската група Ламбракис може да бъде обявена в несъстоятелност от банките кредитори поради непогасени от нея задължения към тях в края на изминалата година, съобщава изданието Нюз.ин, което също се числи към въпросния медиен тръст.

Работещите в тези медии обаче са решени да продължат да издават вестници и списания, въпреки че не са получавали заплати няколко месеца.

Групата Ламбракис, издаваща вестниците "Вима", "Та неа", множество списания и новинарски емисии за радиотелевизионни канали, е подложена на унищожителен финансов натиск поради рязък спад на нейните рекламни и други приходи и не е в състояние да погасява дълговете си към банките.

Загубите на групата се изчисляват на близо 20 млн. евро, а взетите от нея заеми възлизат на 99 млн. евро.

Финансово-кредитните институции пък са заинтересовани да намерят инвеститор, който да компенсира възникналата дупка в плащанията към тях.

Заради кризата в края на миналата година бе преустановено издаването на хартия на в. "Вима".

В ликвидация бе обявен друг национален ежедневник "Апогевматини", издаван в продължение на 58 години, който остави на улицата, без заплати, своите 130 служители.

На 30 ноември работещите в третата по големина пресгрупа Ламбракис излязоха на протест заради неизплатени заплати, а страната остана без ежедневници и без новинарски емисии.

Предварително бе обявено, че на мястото на хартиенето издание "Вима" от този месец вестникът ще стартира обновен безплатен електронен вариант. Ежедневникът излиза от 1999 г. насам след първата му поява за кратко през 80-те години. В редакцията на вестника работят близо 200 души, от които 150 журналисти.

Тежки времена в Гърция настанаха и за другата медийната група "Алафузос", която притежава телевизия и радио "Скай", след като тя също обяви 10-процентно намаляване на заплатите на персонала, според синдикални източници. Въпросната група издава също в. "Катимерини".