Министър-председателят Бойко Борисов участва в оперативно заседание на Националния щаб за изпълнение на Националния план за защита при бедствия в Агенция "Пътна инфраструктура", което се проведе рано тази сутрин.

На съвещанието беше обсъдена обстановката от изминалата нощ и  набелязани мерки за бързото и поетапно отваряне на главните пътни артерии и възстановяване на нормалния ритъм на живот в страната.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова съобщи на брифинга след заседанието, че днес започва поетапно отваряне на главните направления за леки коли и пускане на товарните. Всички магистрали са почистени и проходими, както и повечето пътища втори и трети клас в страната, обобщи тя. В Добричка област ще се постараем до края на деня да отворим пътищата. Аналогично е в Разград, Шумен, Силистра. Бедствено е при Долни Чифлик, където помагаме на общината да се справи, уточни министърът.

Проходима е АМ „Хемус“ от Шумен до Варна. Включително е разрешено движение на тежкотоварни МПС. Усложнена остава обстановката в Бургаска област – остава затворена АМ „Тракия“ от Зимница до Бургас. Усилено в момента се работи за отваряне на пътя през Петолъчката, както и пътя към Слънчев бряг. Все още до региона се стига през Ямбол – Средец - Елхово, посочи министър Павлова. Тя припомни, че поради влошената пътна обстановка от гледна точка на обилните снеговалежи и ураганния вятър се наложи да предприемем драстични мерки и през нощта да остане затворена цялата републиканска пътна мрежа за тежкотоварния трафик с изключение на магистралите в Южна България - „Люлин“ и „Струма“, София - Калотина и АМ „Тракия“ до п. в. Зимница в област Бургас“.

На територията на ЧЕЗ няма населени места без захранване, на ЕВН са 68 населени места, повечето в област Бургас, на Енерго про - 48 селища в област Шумен, обобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. АЕЦ работи при нормални условия.

Днес усилията ни са насочени към възстановяване на ел. захранването и пробиването на пътища, както и доставяне на стоки от първа необходимост където е нужно, каза директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР главен комисар Николай Николов. Той обобщи изминалата нощ като спокойна, без бедстващи хора. Екипите са реагирали на около 100 сигнала, предимно от района на Добрич и Бургас. 62-ма души са изведени от автомобилите им.

Отбелязваме спад на тежки произшествия, отчете началникът на "Пътна полиция" Бойко Рановски. Той уточни, че екипите на МВР са на местата, където е необходимо да бъде подпомогната почистващата техника или да бъдат контролирани затварянето на пътища и спазването на ограниченията за тирове.

През уикенда отново очакваме застудяване и валежи. Това каза проф. Христомир Брънзов, директор на НИМХ-БАН, по чиито прогнози се ръководи в действията си Междуведомственият щаб. Той отчете, че днес сутринта в страната има драстична разлика в температурите – от минус 15 в Западна България до минус 3 в Източна, а през следващите дни до уикенда се очаква дори повишаване на температурите от нула до плюс 3-4 градуса.