Хакери вече могат да атакуват някои модели пейсмейкъри, съобщи американската Администрация на храните и лекарствата. Тя е открила конкретен метод как може да се случи това и публикува официално предупреждение.

Самите пейсмейкъри засега не са заплашени от директни хакерски атаки. Някои модели обаче разполагат с допълнителен предавател наречен Merlin@home. Чрез него те могат да предават сигнали до устройства за мониторинг на общото състояние.

Данните след това се изпращат до сървъри, откъдето лекарят на съответния пациент може да ги прегледа. По този начин той може да разбере повече както за състоянието на пациента, така и на самото устройство и да го предупреди в случай на потенциален проблем.

Администрацията посочва, че именно чрез този предавател хакери могат да изпращат команди до пейсмейкъра и всякакви други сърдечни устройства, които може да го използват. Чрез тези команди хакерите могат да направят почти всичко, включително да източат батерията на пейсмейкъра или да променят настройките му и дори да използват електрошок, за да променят пулса на дадения човек.

Администрацията не посочва конкретния метод на атака, който може да даде тези възможности на хакерите. Добрата новина е, че няма засечени опити за подобни хакерски атаки. Всички устройства Merlin@home ще получат автоматичен софтуерен ъпдейт, който да отстрани проблема. Все пак той остава като ясно припомняне, че в ерата на технологиите тяхната сигурност от нежелан достъп е от много голямо значение.