Измръзване може да настъпи и без да усетим нещо повече от признаците на обичайния студ.
Когато са изложени на много ниски температури, кожата ни както и подлежащите тъкани могат да измръзнат почти без да се усетим. Частите от тялото ни, които най-често са изложени на опасност от измръзване, са крайниците - ръцете, ходилата, заедно с носа и ушите.
Ако кожата ви изглежда бяла или сиво-жълта, усещате я много студена и твърда, може би става дума именно за измръзване. Възможно е същевременно да изпитвате сърбеж или изтръпване. Тежкото и дълбоко измръзване пък се съпровожда с образуване на мехури и втвърдяване. При затопляне измръзналата зона от кожата се зачервява и става болезнена. Болката нараства право пропорционално на степента на измръзване.
Постепенното /!/ затопляне е ключово, за да се справите с измръзването. Ето как трябва да го постигнете:
• Предпазете кожата си от още измръзване - ако сте на открито, опитайте да стоплите измръзналите си ръце, като ги поставите под мишниците. Можете да ги сложите, разбира се, задължително с ръкавици, върху лицето, носа и ушите и по този начин да предпазите и тях. Противно на широко разпространеното, но напълно погрешно мнение, не търкайте засегнатата област, особено пък със сняг!
• Потърсете топло място, за да избягате от студа - веднага щом влезете в затоплено помещение, свалете влажните или мокри дрехи.
• Постепенно затоплете измръзналите области - потопете ръцете или ходилата си в съд с топла вода (около 40-42 градуса). Обвийте останалата част от тялото с топло одеяло. Не използвайте директна топлина като тази от отоплителна печка или камина, тъй като тази топлина може неусетно да предизвика изгаряния върху и без това изтръпналата кожа.
• Не вървете, когато ходилата и пръстите на краката ви са измръзнали - така може да задълбочите тъканната увреда.
• Потърсете спешна медицинска помощ - ако вкочанеността или болката продължат по време на затоплянето или пък се образуват мехури, потърсете незабавно медицинска помощ.
Стадии на измръзването 
• Леко измръзване - кожата е възпалена, студена, следва вкочаняване. Лекото измръзване не води до трайно увреждане на кожата. 
• Повърхностно измръзване - засегнатата област е топла, възможно е до 24-36 часа след затопляне на мястото да се появят мехури, изпълнени с бистра течност.
• Дълбоко измръзване - с напредване на процеса, често възниква измамно усещане за изтръпване. Ставите и мускулите в измръзналата област в повечето случаи не функционират правилно. 24 до 48 часа след затоплянето се образуват големи мехури. След това областта става твърда и черна - тъканите умират. Може да се стигне до ампутация.