Избраният президент Румен Радев съобщи предварително, че няма да удължи живота на настоящия парламент и в най-кратък срок след встъпването си в длъжност на 22 януари ще назначи служебно правителство, ще разпусне НС и ще насрочи парламентарни избори. Позицията му, формулирана в писмо до шефа на НС, очевидно е по повод последните предложения на ГЕРБ Радев да отпусне 2-3 дни допълнителен живот на парламента, в които депутатите да приемат мажоритарната избирателна система, поискана от референдума.

"Всякакви опити да се удължава животът на 43-то Народно събрание под предлог несвършена работа са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд", заявява Радев в писмото си до Цецка Цачева, разпространено във вторник.

Той недоумява защо темата с референдума се "съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа".

"На 11 януари се открива новата парламентарна сесия на 43-то Народно събрание. Още в средата на ноември в парламентарните комисии беше разпределен проект за решение във връзка с проведения на 6 ноември 2016 г. референдум, а по-късно и Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Два месеца по тях нямаше движение. Междувременно народните представители ползваха парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение", напомня Радев.

Позицията му вероятно ще се използва от ГЕРБ, за да обвинят избрания президент и БСП за това, че не дават възможност на парламента да приеме "волята на суверена" и да гласува предложенията на референдума за 100% мажоритарни избори, задължителен вот и орязване на партийната субсидия до 1 лев на глас.

Настойчивите призиви на ГЕРБ за спешна промяна в законодателството бяха отправени през последните два-три дни преди новата парламентарна сесия, но не бяха взети на сериозно от останалите партии. По-рано във вторник правната комисия в НС дори не прие да включи в дневния си ред предложението на ГЕРБ от 14 ноември м.г., според което парламентът трябваше до 15 декември м.г. да е приел на първо четене законопроект, който да приложи на дело исканията на инициирания от "Шоуто на Слави" референдум.

Преди Коледа ГЕРБ твърдяха, че преди предсрочния вот тази пролет няма да се променят изборните правила, но в последните дни изненадващо смениха тактиката. Както и се очакваше, обаче, промени едва ли ще има, тъй като нито една партия, включително и ГЕРБ, няма реално желание да сменя избирателната система.

Радев припомня още, че Конституцията го задължава да извърша действия по назначаването на служебно правителство, разпускане на действащото Народно събрание и определяне дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори.

"В своето произнасяне от 22 ноември 2016 г. Конституционният съд определя тези действия на президента като "първостепенни и неотложни". Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели", се посочва още в позицията на новоизбрания президент.

Въпреки че Радев още в средата на декември обяви, че е готов със състава на служебния кабинет, според източници на Меdiapool разговорите за отделните ресори все още продължават, като такива е имало и във вторник.

Най-вероятният служебен премиер е вечният кадър на НДСВ юристът Огнян Герджиков, а за постове в кабинета му се спрягат различни имена – от авангардни решения като сегашния вицепрезидент Маргарита Попова и станалия известен като "абсолютен престъпник" Николай Цонев до смятаните за сигурни назначения на финансиста Кирил Ананиев и бившия конституционен съдия проф. Емилия Друмева.

"Ползвам случая да пожелая ползотворна работа на 43-то Народно събрание в оставащите дни до неговото разпускане", завършва писмото си до депутатите Радев.

Според Конституцията предсрочните избори трябва да се проведат до два месеца от датата, на която президентът разпуска парламента.