Наистина ситуацията в страната се усложни. Това каза на извънреден брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова, предаде "Фокус".

"В Централна и Източна България ситуацията не само се влоши от гледна точка на обилните снеговалежи, но поради ураганния вятър се наложи да предприемем драстични мерки. Цялата републиканска пътна мрежа е затворена за тежкотоварния трафик с изключение на магистралите в южната част, а именно "Люлин" и "Струма" в посока Кулата, София-Калотина, "Тракия" до Зимница и "Марица". Абсолютно всички останали пътища от републиканската и общинската пътна мрежа са затворени за движение на тежкотоварни превозни средства", подчерта министърът в оставка.

Тя допълни, че са затворени изцяло за движение всички проходи за тежкотоварния трафик. "За леки автомобили също са затворени всички проходи с изключение на "Петрохан" за леки коли. По отношение на лекотоварния трафик, тежка е метеорологичната обстановка в Източна България. Изцяло затворени за движение за всички превозни средства са всички пътища в областите Бургас, Варна, Добрич, Търговище и Шумен, както и частично в Разград", заяви Павлова.

"Апелираме всички граждани и пътуващи да не предприемат пътуване в тъмните части на деня и в момента да не се предприемат пътувания във всички области, които споменах. Ураганният вятър е много силен. Техниката на гражданска защита също не може да върви и имаме преустановено движение", добави тя. По думите й има пълното съдействие и на място са техниката и на военните, и на ПБЗН.

"Те съдействат в момента в област Добрич. Ситуацията в тази част на страната е много сложна. Пътищата в Централна и Западна България остават отворени за движение за леките превозни средства, с изключение на проходите и автомагистралите, които остават отворени само в западната част на страната. Най-рано в сутрешните часове ще дадем информация къде и кои пътища ще могат да бъдат отворени", добави Павлова. Тя уточни, че Хаинбоаз е затворен изцяло, поради сериозното навяване. "Връзката между севера и юга е затворена, с изключение на Петрохан", каза още Лиляна Павлова.