Виелици и нулева видимост спряха снегорините

Всички пътища в Източна България са затворени, а също така и почти всички планински проходи в страната. Единствено е разрешен трафикът на леки автомобили през Петрохан, това съобщи на късен брифинг в АПИ регионалният министър Лиляна Павлова и добави, че заради силните бури в Източна България и по проходите през нощта не е възможно да работи почистващата техника на поддържащите фирми.

Брифингът се проведе след завършването на оперативно заседание на Националния щаб за изпълнение на Националния план за защита при бедствия в АПИ, в което взе участие и министър-председателят Бойко Борисов, за което вече „Монитор” съобщи.

Лиляна Павлова каза още, че е забранено и движението на тежкотоварни автомобили в цялата страна с изключение на автомагистралите „Люлин”, „Струма” и „Тракия” (от София до Зимница) и по Подбалканския път I-6 от „Петолъчката“ до Бургас.

Зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков обясни, че екипите на бърза помощ срещат пълното съдействие на Гражданска защита. Към момента няма необслужени сигнали към нашите екипи, увери той. При тези условия успяваме да ги изпълним с известно закъснение. В същото време в усложнената пътна обстановка шофьорите са по-нетолерантни към екипите на спешна помощ. За това ги призоваваме към повече разбиране, допълни той.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в МВР главен комисар Николай Николов каза, че към момента няма бедстващи хора по пътищата. Вече са завършили две акции за прибиране на закъсали в преспите хора в област Добрич. Първата в с. Дропла, където бяха заседнали 20 леки коли и 2 буса, общо 40 човека. Те бяха изведени. Същото беше и в с. Рогозина, където бяха закъсали 2 буса и 10 леки коли с 19 човека. Хората са качени на високопроходима машина и ще минат през с. Чернооково, откъдето ще вземат една родилка и ще ги приберат по къщите.

Влошаването на времето в последно време доведе до увеличаване на броя на населените места без електричество и те вече са 78, с близо 24 000 абоната, съобщи на брифинга министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Най-много са те на територията на ЕВН (64 селища и 21 000 абоната). Причината е ураганният вятър, скъсал електропроводи. 4 са селищата без ток в област Варна и 1 в Добричко с 2000 абоната. В община Сандански без ток са 5 селища с 1300 абоната.