Градоначалниците категорични, че няма причина за отлагане на учебните занятия

Ученици масово пишат във фейсбук профилите на кметове у нас, с молба зимната им вканция да бъде удължена и през следващата седмица. За това съобщиха в социалната мрежа градоначалниците на София Йорданка Фандъкова и на Червен бряг Данаил Вълов.

"Няма да има дървена ваканция в София. От вчера следобед до днес получих няколко стотин лични съобщения от ученици, които искат ваканцията за софийските училища да бъде удължена до 11 януари", написа във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обяснява, че миналата сряда по нейно настояване Инспекторът по образование на София е удължил ваканцията до 9 януари. Вчера всички директори получиха инструкции от Инспектората да пуснат отоплението, така че през събота и неделя учебните стаи да се стоплят, пише още градоначалникът. Ако все пак някъде има проблем с отоплението, директорите могат да обявят и неприсъствен ден.

"По отношение на минусовите температури навън - те са неоспорим факт. Затова в последните дни полагаме големи усилия да почистваме от сняг и лед основните улици. Така въпреки усложнената зимна обстановка в София, всички линии на градския транспорт се движат и до всяко училище може да се стигне", обяснява Фандъкова. От общината обаче ще следят обстановката и са готови да реагират при промяна на ситуацията в София.

С подобнов съобщение във Фейсбук излезе и кметът на Червен бряг Данаил Вълов, който обясни, че иска да ви благодари, че е бил помислен от учениците в града за "златна рибка, която изпълнява ваканционни желания". Като доказателство градоначалникът публикува и молба на местен ученик, пълна с правописни и граматически грешки, в която тийнейджърът го моли за допълнителна ваканция.
"Информирам ви, че след проведен разговор вчера с всички директори на училища на територията на Община Червен бряг стана ясно, че учебните заведения ще бъдат отоплени и ще работят с нормално учебно време от понеделник (09.01.2017). И макар всички подрастващи да се изреждат да ми пишат с различни старателно измислени идеи за неучебни дни, ви напомням, че Червен бряг помни далеч по - студени дни от минали години. Напомням ви също така, че е зима и е напълно нормално да има сняг и да е студено, така както е нормално лятото да бъде горещо!", пише още във Фейсбук профила си градоначалникът на Червен бряг.
"За нас възрастните нито студа, нито жегата са били пречка да не се явим на работа, за да можем да осигурим на наследниците си нормален начин на живот. Информирам ви също така, че за всяка друга промяна на обстоятелствата, касаеща бедствени положения, отлагане на учебни занимания и всички други, може да се информирате чрез официалният сайт на Община Червен бряг, социалните мрежи и местната кабелна телевизия", допълва още Вълов.

в същото време няколко други области като Русе обявиха, че грипната ваканция е удължена до 11 януари включително във всички училища на територията им.