Предупреждение за опасно време е в сила за цялата страна. Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 20 области. Жълт код за опасно вълнение е обявен за морето край областите Добрич, Варна и Бургас. Жълт код за сняг, поледици и ниски температури е обявен за осем области на Западна България. Следобед валежите ще отслабват. 

 

Сложна остава обстановката по пътищата в страната. Няма бедстващи хора и закъсали автомобили. От пътната агенция призовават да се спазват указанията на полицията и да не се изпреварва почистващата техника.

Най-критично е положението в Североизточна България, където има пълна забрана за движение по републиканските пътища. По магистрала "Хемус" трябва да се кара с максимум 40 километра. Тя е затворена на територията на областите Шумен и Варна, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

За Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Разград и Русе, има пълно затваряне на цялото движение, също така и в участък на магистрала "Тракия", от Карнобат до Бургас, както и на стария път 1-6, от „Петолъчката“ до Бургас. На магистрала "Хемус" също е много тежко положението, снеговалежът е обилен.

Пътищата в областите Търговище, Русе, Силистра, Разград, Добрич и Шумен остават блокирани, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Полицията в Шуменска област е осигурила на пътя девет контролно-пропускателни пункта, за да следи за спазването на ограниченията. Пътищата в областта са затворени за движение на всякакъв вид МПС. Цялата налична техника работи по разчистването на снега по общинската пътна мрежа. Няма информация за бедстващи хора до момента. Болните на хемодиализа в цялата област са 78. Всички от отдалечените места са настанени в МБАЛ "Шумен" от вчера. 

 

Снеговалежът в Русенска област продължава. От навяванията са се образували преспи с височина над 2 метра. Най-тежко е положението в посока Силистра. Пътищата в цялата Русенска област продължават да са затворени, като с приоритет се работи по отсечката до Бяла, тъй като там има много автомобили и автобуси, които са били принудени да изчакат да преминат изключително лошите метеорологични условия. Областният управител Стефко Бурджиев съобщи какво е положението с електрозахранването на селищата:

Обстановката по отношение на електро и водопредаването е изключително подобрена. 79 населени места имат ток, само 7 нямат.

И утре ще е невъзможно движението от и за Русе, като единствено в посока Румъния е възможно да се движат леки автомобили.

 

Цялата Силистренска област е в снежна блокада. Десетки села са откъснати от света. В повечето населени места в района повече от 20 часа няма ток, на места е спряла и водата. В община Кайнарджа няма достъп до нито едно от селата. Духа ураганен вятър и разчистването на пътищата е невъзможно, съобщи зам.-кметът Валентина Токушева:

Положението е много тежко, нямаме ток от около 4 часа сутринта. Хората не могат да мърдат.

В малките села хората са се запасили с брашно и продукти и не излизат от къщите си. В късния следобед е пробит пътя до село Сребърна, съобщи кметът Георги Георгиев. На няколко места в областта има заседнали в преспите автомобили с пътници. Спасителни екипи им оказват съдействие. Приютът за бездомници в Силистра е препълнен.

Проходът Петрохан вече е отворен. Движението през него беше забранено рано тази сутрин, след като през нощта в района паднаха осем лавини и затрупаха пътя. Продължава работата по почистването и опесъчаването му. 

Не се пропускаха тежкотоварни автомобили през граничните пунктове в Югозападна България. Шофьори сигнализираха за много чакащи камиони на ГКПП „Промахон“, които  искат да влязат в страната, но е започнало вече поетапно пропускане на тирове по посока ГКПП „Кулата“. В района на Петрич снежната покривка е около 5 сантиметра. Заради усилването на вятъра се усложнява обстановката към границата с Република Македония. Пътищата са почистени, но на места има навявания. 

Всички основни пътни артерии в Благоевградска област са почистени и проходими при зимни условия. Остава в сила забраната за движение на камиони с маса над 12 тона през проходите Предел и Юндола, по пътя Сатовча-Доспат и през Попови ливади.
Тежкотоварни камиони се движат единствено по трасето София-Кулата. Пътните настилки продължават да се обработват с химикали против замръзване. В областния Кризисен щаб няма информация за населени места, до които няма достъп. Не са постъпвали сигнали и до служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ за бедстващи хора и аварийни ситуации.

В Сливен пътищата са заледени, но основните артерии в града се почистват. Екипи на КАТ „Пътна полиция“ са на „Петолъчката“ и връщат автомобилите, тръгнали в посока Карнобат - пътят е затворен, автомагистрала „Тракия “ се почиства с химични субстанции и тя е проходима до Сливен, заявиха от Областно пътно управление. Затворен за преминаване е проходът Твърдица - Елена. Пътят е затворен за почистване и се очаква по-късно да бъде отворен, но остава забраната за преминаване на автомобили над 10 тона. Котленският проход е отворен за автомобили до 12 тона. Преминаването в цялата планинска област в Сливенско става само с вериги. Почистват се и се опесъчават Подбалканският път и пътят Сливен - Стара Загора. От днес вече е отворен пътят Сливен - Ичера, който е директен път за „Карандила“.

Ураганният вятър в Старозагорска област на места достига до 120 километра в час и образува големи навявания, а на пътя Стара Загора-Раднево е избутвал автобусите извън платното. На прохода Шипка има снежна покривка от 1 метър, температурата е минус 13 градуса. През нощта затворени за движение остават участъкът между Мъглиж и Николаево и третокласният път Шипка-Шаново-Дунавци. Без ток са 4 села в областта. 

Пътят Ямбол-Сливен остава проходим при зимни условия, информират от областните пътни управления в двата града. Затворени продължават да са автомагистрала "Тракия" - от пътния възел Зимница до Бургас, както и пътят Петолъчката-Карнобат-Бургас. Блокиран от преспи е пътят към Бургас през Войника и Средец. Заради силния вятър е затворен и пътят Калчево-Саранско-Стефан Караджово. Към Бургас единственият маршрут е Ямбол-Елхово-Болярово-Средец. Тежка остава обстановката по международния път Петолъчката-Граничен пункт "Лесово", но леките автомобили се пропускат. Остава ограничението за тежкотоварните автомобили с маса над 12 тона.


Много населени места в Разградска област останаха без хляб заради усложнената зимна обстановка. Около 11 часа в търговския обект на Христофор Илиев, собственик на малък хранителен магазин в квартал "Освобождение", бяха останали само два типови хляба и няколко тестени закуски от вчера:
В ранните часове повечето местни фирми донесоха хляб, но всички други - не, защото пътищата са блокирани. И хлябът беше изкупен на момента. Лошо е положението, посочи той. 
Снегът в Разград създаде затруднения на транспорта и придвижването до работните места на много хора, като дори и на тези, избрали да отидат на работа пеша. По обяд основните пътища в града бяха проходими, а работници на комуналната фирма започнаха да пробиват пътеки за пешеходците по тротоарите в широкия център с мини снегорини.

Общината в Добрич призова хората да излязат и да почистят междублоковите пространства и тротоарите, за да могат пешеходците да се придвижват в снега. С оглед на създалата се усложнена метеорологична обстановка и обилния снеговалеж, придружен със силен вятър, кметът на община Добрич Йордан Йорданов публикува заповед към всички граждани. Целта е да се създаде необходимата организация за почистването на падналия сняг, за да се осигурят условия за нормално придвижване и достъп. Паркирането на автомобилите трябва да става само на съответните места, така че да не пречат на снегопочистващата техника. При неспазване на заповедта ще се създават административни актове.
 

Пътищата в община Плевен са проходими. Кметът Спартански разпореди на снегопочистващите фирми да не спират работа и отмени синята зона през следващата седмица. Градът е в относително добро състояние - коментира той след обиколки във всички райони. Няма селища без ток и вода. Разпоредено е да се влезе масирано и бързо в малките улички, за да се осигури нормално сметосъбиране и сметоизвозване в условията на очакваните идната седмица ниски температури.

Близо 40 сантиметра е дебелината на снежната покривка във Враца. През деня доброволци от БЧК и общината раздаваха топъл чай в центъра на града. 
Хората, които имат сърдечни проблеми и високо кръвно налягане, нека да си останат вкъщи и да не подлагат организма си на изстудяване. Тези, които имат неотложна работа, да се обличат топло и да вземат всички необходими мерки против измръзване,  обясни доктор Гергана Михалчева от БЧК, която  напомни и някои от правилата за поведение в студа.

В Бургаска област обстановката е спокойна. Няма бедстващи хора и болни, които се нуждаят от медицинска помощ. Възстановена е работата на бургаското летище, пристанището в града остава затворено. Затворени за движение остават и Айтоският, Ришкият и Дюленският проход, отсечката Карнобат-Бургас от автомагистрала “Тракия“, главният път Бургас-Петолъчката, пътят Бургас-Варна, както и участъкът Бургас-Каблешково-Ахелой.

Републиканските пътища на територията на Габровска област са проходими. Основните артерии в градовете и пътищата към селата са разчистени. Затруднено е предвижването по част от второстепенните улици и в някои отдалечени квартали.