Млад мъж уби петима и рани 13 души на Международното летище Форт Лодърдейл-Холивуд във Флорида преди да бъде задържан, съобщиха световните агенции.

Стрелецът е мъж на видима възраст между 20 и 30 години, носил е тениска на "Междузвездни войни". Той е бил прострелян от полицията, докато се опитвал да презареди оръжието си, разказват очевидци, цитирани от Ем Ес Ен Би Си.

Стрелбата станала в зоната за получаване на багаж на Терминал 2, който обслужва Делта Еър Лайнс и Еър Канада. Кметицата на окръг Броуард Барбара Шариф каза за Си Ен Ен, че стрелецът е действал сам и е задържан.

Според първоначалната информация стрелецът е бил военен. Властите още не са съобщили мотива му за нападението и не е ясно дали става въпрос за терористична атака.

Американският сенатор Бил Нелсън съобщи, че нападателят е носил в себе си военна лична карта с името Естебан Сантяго.

Шерифската служба на окръг Броуард получила сигнал за изстрели на терминала около 12.55 ч. местно време (17.55 ч. по Гринуич).

Пътниците били евакуирани от летището, след това допуснати обратно, но 20 минути по-късно отново били изведени на безопасно място на пистите, тъй като се появила информация за нов инцидент на летището.

Офисът на ФБР в Маями съобщи, че е информиран за ситуацията и поддържа контакт с местните власти.

Международното летище Форт Лодърдейл-Холивуд е второто по големина в Южна Флорида след Международното летище Маями.

Разположено е на около 30 км северно от Маями, близо до терминалите за круизните кораби в Порт Евърглейдс и през него минават много туристи, почиващи на Карибите.

Това е поредната масова стрелба, която потресе САЩ през последните години. Най-смъртоносното нападение бе през юни миналата година, когато мъж, вдъхновен от "Ислямска държава", уби 53-ма души и рани 49 при нападение срещу гей клуб в Орландо.