Остава пълната забрана за движение за цялата нощ в източната част на област Русе, областите Шумен, Търговище, Разград, Силистра, Добрич и Варна и Бургас. Това обяви на брифинг в Агенция "Пътна инфраструктура" министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

В ранните сутрешни часове, там където има подобряване на обстановката, частично ще бъдат отворени някои от пътищата по основните направления. Дотогава остават пълните забрани, подчерта Павлова.

Тя благодари на всички, които са се съобразили със забраните и ограниченията. Лиляна Павлова отчете, че няма тежки инциденти и бедстващи хора.

Лиляна Павлова информира, че проходът Петрохан вече е освободен за преминаване на леки коли. Спокойно е преминаването през Хаинбоаз и Шипка. За движение остават затворени Дюлински, Айтоски, Ришки проходи.

Много е тежко положението в област Бургас, както в участъка от Петолъчката до Бургас, така и по магистрала "Тракия" в участъка Карнобат - Бургас. Причината е, че има сериозни навявания и няма видимост по тези направления. Благодаря на всички, защото мога да кажа, че както през нощта, така и през деня се съобразиха със забраните и нямаме тежки инциденти, коментира Лиляна Павлова.

Тя съобщи още, че затварят за тежкотоварния трафик изцяло ГКПП "Лесово". Водачите на тежкотоварни автомобили ще трябва да изчакат или на самия пункт или от турска страна. Напълно затворени са граничните пунктове с Македония от македонска страна. Там тежкотоварните автомобили се пренасочват към Гърция, Сърбия, Румъния.

От своя страна шефът на "Пътна полиция" Бойко Рановски съобщи, че към момента няма проблеми с водачите на автомобили. "Няма напрежение. Нека да се съобразяват с указанията на контролните органи", заяви той.

Междувременно от Министерство на енергетиката съобщиха, че към 17.00 часа на територията на страната без ток са 423 населени места. От ведомството отчитат, че ситуацията постепенно се стабилизира.

От обед до 17.00 часа са отстранени аварии в 185 населени места.

Общо 313 екипа в трите електроразпределителни дружества продължават да работят за възстановяване на захранването. Екипите на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) също имат готовност да се включат.

Обстановката в Североизточна България остава най-усложнена. 379 населени места на територията на "ЕНЕРГО-ПРО-Електроразпределение" са без ток. Те са в районите на Варна, Търговище, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Добрич и Силистра.

На територията на "ЧЕЗ Електроразпределение" без захранване са 17 селища - в районите на Видин, Монтана, Перник, София област, Враца и Плевен.

27 са населените места без ток на територията на "EVN - Електроразпределение". Те са в общините Пловдив, Сливен, Бургас, Пазарджик и Смолян.

Сигнали относно енергийната система могат да се подават на дежурния телефон в енергийното министерство - 02/926 32 94.