Необичайни студове се очакват в руската столица Москва този уикенд, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на извънредните ситуации. Прогнозата е на 7 и 8 януари температурите през нощта да паднат до минус 35 градуса по Целзий, съобщава пресслужбата на ведомството.

От министерството препоръчват на московчани и на туристите да се въздържат от продължителен престой на открито, да са топло облечени и обути. Ведомството предупреждава, че заради ниските температури има по-голям риск от пожари в жилищата и административни учреждения.

В Германия температурите паднаха под минус 25 градуса по Целзий тази нощ, след като бурята "Аксел" донесе ледена вълна от Арктика.

В столицата на Финландия Хелзинки температурите паднаха до минус 23 градуса тази сутрин. Същите рекордно ниски температури бяха отчетен и в Латвия.

Бурни ветрове бушуваха днес край бреговете на Западна Норвегия и станаха причина за отмяната на фериботи. В Дания заради мразовитото време и силния вятър има закъснения на влакове. Част от железопътна линия дори беше затворена.