Основният подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров ще бъде съден и за пране на пари. съобщи "Правен свят". Делото е за изпиране на 3.3 млн. лева, които две фирми, свързани с Алексей Петров, са присвоили, но не става ясно откъде.

Според обвинението престъпленията са извършени в периода 2006-2008 г. Подсъдими с Петров ще бъдат още двама – Явор Джиев и бившият председател на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев. Разследването срещу тях е започнало през 2013 г.

Срещу Алексей Петров имаше разследване за пране на пари, което започна след ареста му през 2010 година, но четири години по-късно делото бе прекратено.

Засега в съда продължава единственото оцеляло дело от сагата "Октопод", по което Алексей Петров е подсъдим с Антон Петров, Янко Попов, Марчело Джотолов и Кирил Топалов.  Петимата са обвинение за участие в организирана престъпна група.

Сред подсъдимите беше и бившият прокурор Цеко Йорданов, но обвиненията срещу него бяха свалени. Процесът започна отначало през 2015 г., тъй като председателката на състава в Софийския градски съд, който го гледаше - Румяна Ченалова, беше уволнена.