Засега не се налага включването на допълнителни екипи на "Спешна помощ" заради снежните условия. Това обяви пред БНР председателката на Националната асоциация на работещите в Спешна помощ д-р Десислава Кателиева.

Тя коментира, че екипите на Спешна помощ не разполагат с достатъчен брой високопроходими линейки и радиостанции.

Кателиева увери, че има гориво и медикаменти, но линейките са остарели. Високопроходимите линейки са купени много отдавна - 159 през 2009 година.

Проблеми за колите на "Бърза помощ" създават непочистените малки улици. Директорът на РЗИ-София област д-р Александър Златанов увери, че болниците в София и София област са в готовност да приемат и лекуват пациенти в усложнена зимна обстановка и грип.

Златанов подчерта, че всички лечебни заведения функционират нормално. Не са постъпвали сигнали, че е невъзможно да бъде оказана помощ. На всички болни на хемодиализа е предложено да бъдат хоспитализирани. От предложението са се възползвали живеещите в по-отдалечени места. Другите се извозват по нормален начин.

Очаква се след 10 дни в столицата да бъде обявена грипна епидемия.

Лекарите съветват хората да ограничат излизането навън, а когато е наложително, особено по-възрастните, при придвижване да използват помощни средства.

От снощи 40 души са потърсили помощ в травматологията на "Пирогов".