Неочаквано лидерът на терористичната групировка "Ал Кайда" подхвана словесна война срещу своя колега от "Ислямска държава". Айман аз Зауахири обвини Абу Бакр ал Багдади, че лъже за джихадистката дейност на организацията си. Освен това отправи нови призиви към поддръжниците си да нападат най-вече САЩ и техните съюзници, предаде американският център за наблюдение на ислямистки сайтове SITE.

"Той (ал Багдади) разпространи лъжи за нас, твърдейки, че не отхвърляме тиранията, че хвалим сваления египетски президент Мохамед Морси, и че бих призовал християните да бъдат наши съюзници", протестира Зауахири.

Лидерът на Ал Кайда отхвърли и обвиненията на Ал Багдади, че неговата организация не се бори срещу мюсюлманите шиити.

"В една от речите си дадох писмена заповед да се нападат военните сили, полицията и силите за сигурност на Ирак, които са предимно шиити, както и шиитските милиции", припомня Айман аз Зауахири.

В края на посланието си той призовава "муджахидините да направят джихада срещу Америка и нейните съюзници свой приоритет".

Припомняме, че и "Ал Кайда", и "Ислямска държава" са определяни като терористични организации. Двете обаче си съперничат и имат различна стратегия за реализиране на идеите си.