През лятото на миналата година Европейската комисия обяви, че налага глоба в размер на 2.93 млрд. евро на пет европейски производителя на тежкотоварни автомобили заради картел. На практика санкционираните компании държат по-голямата част от пазара при средните и тежкотоварните камиони, произвеждани в Европа.

Заради уличаването им в наговаряне на цените притежателите на камиони над 6 тона, продадени в периода 1997 – 2011 г., могат да си потърсят правата пред съда заради завишени цени. Това е мнението на немската кантора Sophokles GmbH.

Закупилите камиони имат възможност да бъдат обезщетени в съответствие с решение на ЕК от 19 юли 2016 г., според което през посочените години шест фирми са продавали тежкотоварни автомобили чрез нелегални споразумения относно цените, като са ги завишавали с 10-20%, ощетявайки купувачите.

Решението на Европейската комисия засяга германските компании MAN, която е под шапката на Volkswagen, и Daimler, шведско-френската Volvo/Renault, холандската DAF и италианската Iveco. Шведската Scania също е участвала в посочения картел, като Европейската комисия води в дадения случай отделна процедура за налагане на глоба.

Според Еврокомисията компаниите, които държат общо около 90% от производството на средните и тежкотоварни камиони в Европа, са част от картел и са нарушили правилата за конкуренцията в Европейския съюз. В продължение на 14 години те са поддържали определени цени.

Немската кантора Sophokles GmbH предлага на собственици да поеме финансирането на съдебните процеси по случая срещу уговорен предварително процент от обезщетението. Според експертите им, ако в периода 1997 – 2011 г. дадена компания е закупила или взела на лизинг тежкотоварен автомобил над 6 тона, тогава най-вероятно има право на обезщетение, което възлиза на стойност между 10% и 20% от цената (респ. лизинговите вноски).