Въпреки яростната съпротива на няколко кардинали и на ресторантьорите в района, американската верига за бързо хранене McDonald's се настани на две крачки от площад „Свети Петър“ в Рим, съобщават информационните агенции. Заради реакциите откриването минало съвсем дискретно.

Ресторантът заема срещу 30 000 евро месечно малка част от огромна сграда, в която са и жилищата на няколко кардинали и резиденциите на две посолства към Светия престол.

Настъплението на американските сандвичи във Ватикана бе посрещнато гневно и предизвика протести през октомври. Сдружението за защита на историческия квартал около Ватикана заяви, че така районът ще загуби идентичността си, вече пострадала от многобройните магазини за евтини сувенири и щандове за храна на крак. „Решението е извратено и спорно“, написа кардинал Елио Сгречия в „Ла Република“. Друг кардинал призова папа Франциск да се намеси.

Италия не гледа никак с добро око на McDonald's. Компанията бе принудена да се откаже от идеята за ресторант на „Пиаца дел Дуомо“ във Флоренция в края на 2016. Кметството отхвърли плановете с аргумента, че центърът на града е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, а местните хора организираха демонстративно протестен пикник с италиански специалитети. McDonald's от своя страна поиска близо 18 млн. евро обезщетение заради решението, което смята за „явна и тежка несправедливост“.

През 2012 г. фаст-фууд гигантът преживя неприятности и в Милано, след като бе изгонен от известната търговска зона „Виторио Емануеле ІІ“, в която имаше  ресторант от 20 г.