Това предвижда законопроект за разширяване правото на гражданите, които легално притежават огнестрелно оръжие, да го използват за борба срещу тероризма

Законопроектът се предлага от чешкото МВР, пише РИА Новости, позовавайки се на местни медии.

Предложеният законопроект на МВР трябва да бъде приет преди парламентарните избори в страната през октомври 2017 г.

По този начин министерството иска да даде на хората възможност за защита от терористите в случаи като инцидентите в Ница и Берлин.

Според министерството в моменти на такива терористични актове възможностите на държавните органи за оказване на бързо и ефективно противодействие са твърде ограничени. Затова предлага да се предостави правото за първоначални защитни действия на гражданите, легално притежаващи оръжие.

В предложението на министерството се отбелязва, че новият закон не предполага разширяване на правото на владеене на оръжие, подобно на САЩ. Действието на закона е валидно само за граждани на Чехия и не се отнася за граждани на други страни от ЕС, постоянно пребиваващи в Чехия

В момента в Чехия разрешително за притежание на огнестрелно оръжие имат повече от 300 хил. души. Те притежават 798,4 хил. единици огнестрелно оръжие, от които 357,3 са пистолети, револвери и пушки. То е предназначено за лична защита, а дългоцевното е за лов.