При договорите на почти всички фирми за предоставяне на бързи кредити са открити нарушения. Това каза пред Нова телевизия председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.
Според него след приемането на промените в закона за потребителските кредити през 2014 г., които засягат и бързите заеми, нарушенията са намалели сериозно. Все още обаче се откриват договори с липсващи параметри, като размера на отпусканата сума и дължимата.

"Има успокояване на пазара, но се търсят вратички", каза Маргаритов. Той добави, че често некоректните договори се маскират като заявление за одобрение.

Най-често се въвеждат допълнителни такси за управление на кредита, като напомняне, че предстоящо плащане, за което се начисляват 5 лв. или предлагане за намиране на гарант, срещу сумата от 500 лв., при искани 300 лв. Председателят на КЗП посъветва потребителите да внимават какво подписват, защото вече подписани договори трудно се разваля.

Маргаритов посъветва потребителите задължително да изискват подписване на Стандартен европейски формуляр. Той съдържа всички реквизити на един кредит - колко се взима и колко се връща.