Ако носиш полицейска или пожарникарска униформа и искаш да вземеш премия, ще те трябва да се пребориш за по-добра оценка. Това става ясно от публикувана нова наредба за формиране на допълнителното възнаграждение в МВР.

И досега в министерството имаше скала за оценка - шестобалната система. По новата скала обаче бонус ще можеш да вземеш, ако в работата си си между "добър" и "отличен". Вече няма да се пишат двойки, а от тройка нагоре. На оценка ще подлежат абсолютно всички служители, както и самите структури, в които работят. Има възможност оценките да бъдат повишавани с по една единица от ръководителите.

Допълнителни пари за постигнати резултати в МВР се раздават два пъти годишно. Максималната сума се определя всяка година със заповед на министъра, но сумите не са големи, уточнява в. "Сега". В момента годишно един служител на по-ниска длъжност може да вземе максимум 150 лв. За по-старшите длъжности се отпускат 200 лв. Тези суми първо се разделят на две. След това на база на получените оценки между 2 и 6 се определя и съответната добавка. На практика за всяко шестмесечие служителите могат да получат максимум 75 или 100 лв. отгоре. Този начин на оценка важи само за обикновените служители, но не и за ръководството на МВР.

При новата система, за шестица ще се получава 100% от предвиденото допълнително възнаграждение, за петица - 70%, при четворка - 40%. За тройка няма да се дават допълнително пари. Работата на всеки служител ще се оценява по четири критерия - обем, качество, спазване на срокове за изпълнение и принос за изпълнение на общите задачи. Крайната оценка, от която зависи сумата, ще се формира средноаритметично от четирите показателя.

Сумите, които са давани досега, няма да се променят, става ясно от новата наредба. В мотивите към нея е записано, че за въвеждането ѝ не се изискват допълнителни средства.

Вътрешният министър пише оценки на главния секретар, заместника му и своите заместници, също и на съветниците си и хората в политическия си кабинет. Пак той утвърждава и отчетите на началниците на отделните дирекции, а те оценяват служителите си надолу по веригата. Оценки се поставят всеки месец за предишния.