Български деца продължават да са сред най-добрите на състезания по математика, информатика и други точни науки. Освен така известните олимпиади, има и още един формат, в който българските ученици са много добри – състезанията по изследователска дейност. В края на годината бе избран отборът, който ще представи страната ни на най-голямото такова съревнование в света в Лос Анджелис. Сред тях е пловдивчанката Таня Оцетарова - ученичка в Пловдивската математическа гимназия, съобщи БНТ.

„Върху някои свойства на биекциите на покритията с решетка на Уолкъп и други подобни комбинаторни структури“ - това е темата на разработката на Таня Оцетарова. Ако случайно някой не е разбрал докрай, поясняваме, че биекция е всяко изображение, което е едновременно сюрективно и инективно. Сега, когато всичко е ясно, нека и Таня допълни същността на проекта си: "Аз се занимавам с покриването или така нареченото паркетиране на равнината с фигури, подобни на фигура от тетриса и една по-специална, която е съставена от четири квадратчета, като на първия ред имаме три, а нa автория – едно квадратче по средата. Позната е под формата на Т."

Със своя проект Таня отговаря на въпрос, поставен като отворен проблем в разработката на двама известни учени от Масачузетския технологичен институт.

Така пловдивчанката спечелва журито на Панаира на науката и иновациите в София и влиза в отбора на България за Интел ай ес еф в Лос Анджелис през май. Печели и наградата на американското почетно математическо общество Мю алфа тета – за най-добър математически проект. Таня започва да се занимава с изследователска математика след препоръката на неин по-голям съученик, тъй като в гимназията ѝ има традиция учениците от горните класове да привличат и да стават научни ръководители на по-малките.

Така традицията продължава и нищо чудно и някои от най-големите отворени проблеми в математиката да бъдат решени от българин, като например дали всеки кубичен двустранен трисвързан планарен граф има Хамилтонов цикъл или пък дали всяка Жорданова крива има вписан квадрат.