Копия и реплики на Панагюрското златно съкровище се търгуват незаконно в интернет. Търговията се осъществява онлайн, а предлаганите предмети са едно към едно съдове от прочутия тракийски сервиз на 2500 г., открит в нивите край Панагюрище преди 64 г. от тримата братя Дейкови. Това твърди в писмо до Интерпол във Франция внукът Павел Цветанков, който върви по следите на 9-те уникални предмета и се опитва да сглоби истинската история на безценния шедьовър.
В сигнала до Генералния секретариат в Лион наследникът на един от тримата братя обяснява с документи, че освен незаконната търговия със златните съдове, съществува и незаконно производство на предметите, пише "Марица". "Като гражданин на ЕС, Ви информирам, че в нарушение на Закона за културното наследство, извън границите на Република България, се произвеждат и търгуват копия, реплики и предмети с търговско предназначение на български културни ценности”, пише той.

Адресът за незаконна онлайн поръчка и търговия е:  http://www. treasure-usa.com/

Цветанков информира за съществуването на сайта и министъра на културата, и директора на Пловдивския археологически музей. Наследникът уточнява, че “производството и търговията с копия, реплики и предмети с търговско предназначение на български културни ценности се извършва само със сключени възмездни договори с музеите и министъра на културата на Република България”.
Павел Цветанков е потърсил информация от съответните органи - Министерство на културата и Пловдивския археологически музей, за това сключвали ли са договори за производство на копия, реплики или сувенири на Панагюрското златно съкровище с гореспоменатия сайт. Отговорите той е приложил към писмото до Интерпол. От тях недвусмислено става ясно, че липсват възмездни договори с РАМ-Пловдив и с министъра на културата на Република България.

Въпреки това в сайта се предлагат 6 варианта на предмети от прочутото съкровище: ритоните - глава на козел - за 2499.99 долара, глава на елен - за 2999.99 долара, амазонката е оценена на 2699.99 долара. Фиалата се предлага за купуване на 1299.99. Амфората от 4 век пр. Хр. се продава за 3999.99 долара. Предлага се колекция от 5 предмета на стойност 11 999.99 долара.

При направена справка се установи, че предлаганите предмети отговорят по размер на законовите изисквания за копия на културни ценности. Моля, да бъдат предприети адекватни мерки за защита на културното наследство на Република България, пише Цветанков в специалната депеша, подписана с дата 16 февруари.