Нова опасна мода набира скорост сред учениците, алармират лекари, пише в. "Телеграф". Оказва се, че все по-често деца се докарват до реанимация, след като са се надрусали с капки за очи.

За препаратите тийнейджърите четат в интернет където си разменят и съвети. Най-актуален в момента е спрей, който съдържа татул. Учениците си пръскат от него в носа като целта е да се предизвика еуфорично усещане. Онези, които прекаляват с дозировката обаче рискуват живота си.

"Татулът действа като халюциноген. Той се влага в лекарства за епилепсия и при различни психически заболявания, но там дозата е преценена. Идеята е например при човек с депресия да се възбуди мозъкът и да се стимулира нервната система. Такава е медицинската цел на тези медикаменти", обяснява психиатърът д-р Веселин Герев. "Субстанцията дава газ на всичко - на психиката, на тялото.

Може да се изпадне в аритмия и да се стигне до спиране на сърцето", предупреждава лекарят. При учениците, предрусали се с капки, се наблюдава тотална липса на адекватност. Децата попадат в друг свят, водят разговори с несъществуващи хора, виждат нереални неща, спират да усещат болка и не забелязват околните. Те не знаят кои са, нито къде са попаднали.

До момента не са регистрирани смъртни случаи, но специалистите са категорични, че това се дължи на навременно потърсена медицинска помощ. При липса на мерки изходът от едно друсане може да е фатален. Но дори задравословното състояние на пациента да се стабилизира, няма никаква гаранция за психическото, категоричен е д-р Герев. "При подобно приемане на халюциноген може да се стигне до паник атаки и отключване на психоза, което да е със забавен ефект особено при повторно приемане", обяснява психиатърът.