България остро осъжда актовете на насилиe в Киев, довели до десетки човешки жертви и множество ранени. Това заявява външният министър Кристиaн Вигенин, съобщиха от МВнР.

Новата сериозна ескалация на напрежението в Украйна отдалечава страната от постигане на приемливо политическо решение, заявява външният министър.

"Смятаме, че президентът и политическите лидери в Украйна следва да подходят към ситуацията с цялата необходима политическа отговорност и чрез диалог да намерят изход от тежката криза, в която се намира страната. Те не трябва да допуснат преминаване на точката, от която връщането към политическия процес би станало непостижимо", посочва министърът .

"Настояваме всички участващи в конфликта страни да се ръководят в действията си от уважението към човешките права, гражданските свободи и волята на украинския народ, с оглед създаването на предпоставки за трайно решаване на реалните проблеми на украинското общество.

Напомняме позицията на министрите на външните работи на ЕС от 10 февруари т.г., че решението следва да се търси чрез създаване на ново правителство, конституционни реформи, които да възстановят баланса между отделните власти и подготовката на свободни и честни президентски избори", е позицията на българското външно министерство.

"Приканваме украинските власти да се възползват от предложената вече помощ от страна ЕС, ОССЕ, Съвета на Европа и други международни организации.

Готови сме заедно с нашите партньори от Европейския съюз спешно да обсъдим ситуацията в Украйна с оглед подпомагане намирането на работещо решение на кризата в страната", заявява Вигенин.