Министерският съвет прие планове за управление на речните басейни в Черноморския, Дунавския, Западнобеломорския и Източнобеломорския райони за периода 2016-2021 г. и национални програми за изпълнението им. Плановете за управление на речните басейни са стратегически документи, определящи мерките, които трябва да бъдат изпълнени за постигане и поддържане на добро състояние на водите.

С изпълнението на планираните мерки се очаква предотвратяване на влошаването и постигане на добро екологично състояние на повърхностните водни тела, прогресивното намаляване и прекратяването на замърсяването от емисии, зауствания и изпускания на приоритетни и приоритетно опасни вещества и постигане на добро химично състояние на повърхностните водни тела.

Сред целите са още недопускане или ограничаване на отвеждането на замърсители в подземните води, идентифициране и насочване в обратна посока на всяка значима и устойчива тенденция за повишаване на концентрацията на всеки замърсител с цел непрекъснато намаляване замърсяването и постигане на добро химично състояние на подземните водни тела, а също така – осигуряване на баланс между подхранването на подземните води и водовземането, постигане и поддържане на добро количествено състояние на подземните водни тела, постигане на целите в зоните за защита на водите, включително в зоните за защита на питейните води.