По-висока степен на опазване на човешкото здраве и инфраструктурата са сред основните цели на приетите от правителството планове за управление на риска от наводнения (ПУРН) за Черноморския, Дунавския, Западнобеломорския и Източнобеломорския райони за басейново управление 2016-2021 г., както и националните програми за изпълнението им.

С приемането на стратегическите документи се въвежда принципът на дългосрочно планиране за намаляване на риска от наводнения и на неблагоприятните последици от тях чрез прилагане на мерки за предотвратяване, защита и подготвеност. Това включва и подобряване на прогнозите и системите за ранно предупреждение в определените райони със значителен потенциален риск от наводнения.

С националните програми за изпълнението на ПУРН за Черноморския, Дунавския, Западнобеломорския и Източнобеломорския райони за басейново управление на отговорните институции са вменени задължения, чрез които да се постигне намаляване на неблагоприятните последици от наводнения. Цели се постигане на по-висока степен на опазване на човешкия живот и общественото здраве, защита на критичната инфраструктура и бизнеса. Други цели са повишаване на защитата на околната среда, подобряване на готовността и реакциите на населението, както и на административния капацитет за управление на риска от наводнения.

С приетите решения се изпълняват изискванията на Директива 2007/60 на ЕС за оценката и управлението на риска от наводнения и на Закона за водите.