Правителството одобри доклади за резултатите от няколко заседания на Съвета на ЕС, проведени през последния един месец.

Съветът по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) се проведе на 6 декември. На него беше обсъдено последното компромисно предложение на председателството относно промените в директивата срещу избягване на данъци, свързани с мерки срещу хибридните несъответствия с трети страни. Министрите на финансите одобриха общ подход на Съвета по проекта на регламент за удължаване срока на действие на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ 2.0), обсъдиха пакета с документи за стартиране на Европейския семестър за 2017 г. и одобриха документите, подготвени от Икономическия и финансов комитет, относно подобряването на предвидимостта и прозрачността на Пакта за стабилност и растеж. Във връзка с укрепването на банковия съюз и мерките за намаляване на риска, Комисията представи одобрения на 22.11.2016 г. пакет законодателни предложения в банковия сектор и министрите обмениха първи мнения по тях. Европейската комисия представи също така законодателния пакет за облагане с ДДС на електронната търговия, като се фокусира върху основните елементи на законодателните предложения и положителното въздействие на предложените промени върху икономическите оператори и администрациите. Комисията информира ЕКОФИН за актуалното състояние на плана за действие относно борбата срещу финансирането на тероризма и за напредъка по изграждането на съюз на капиталовите пазари.

На заседанието на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, проведен на 8 декември, бяха представени доклади за напредъка по предложенията за промени в директивите за командироване и относно директивата за прилагането на принципа на равното третиране на лицата. Приети бяха три проекта на Заключения – за интегрирането на ромите, „Жените и бедността“ и изпълнението на Гаранцията на младежта.

Заседанието на Съвета по транспорт, телекомуникации и енергетика (формат „Транспорт” и „Телекомуникации”) се проведе на 1 и 2 декември. На него беше приет общ подход за Регламент относно общи правила в областта на гражданското въздухоплаване и за създаването на Агенция на ЕС за авиационна безопасност и бе подкрепено приемането на общ подход по предложението за изменение на Директивата за правилата за безопасност и стандартите за пътническите кораби. Участниците обмениха мнения относно социалните аспекти в автомобилния транспорт. Съветът проведе и дебат за регулаторната рамка за електронни съобщения. Бе приет общ подход по предложението за регламент за правилата за пазарите на роуминг на едро, отнасящи се до ценовите тавани, които мобилните оператори договарят по между си.

Одобрени бяха и резултатите от заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи”, проведено на 8 и 9 декември в Брюксел. На него министрите на вътрешните работи проведоха дискусия по напредъка по пакета интелигентни граници, актуалната миграционна обстановка, борбата с тероризма, инструментите от първия и втория пакет от реформата на Общата европейска система за убежище и презаселването.

В рамките на заседанието в частта „Правосъдие” България подкрепи създаването на силна и независима Служба на Европейския прокурор със специална компетентност да разследва, повдига и поддържа обвинения в съдилищата на държавите-членки срещу извършителите на престъпления, засягащи финансовите интереси на Съюза. България изрази очакване възможно най-голям брой държави-членки да подкрепят създаването на Службата, но подчерта, че осигуряването на тази подкрепа не трябва да бъде за сметка на независимостта и ефективността й.

Редовното заседание на Съвет „Общи въпроси“ се състоя на 13 декември и на него беше проведена дискусия по политиката на разширяване на ЕС и процеса за стабилизиране и асоцииране. България подкрепя активно процеса на разширяване на ЕС, доколкото перспективата за членство продължава да бъде ключов двигател за сериозна политическа и икономическа трансформация в страните от Югоизточна Европа и води до повишаване на стабилността в региона. България споделя и подкрепя необходимостта от продължаване на преговорния процес с Турция. Споразумението между ЕС и Турция за реадмисия и преговорният процес за присъединяване са надежден и устойчив инструмент и механизъм за осъществяване на дългосрочни дейности от взаимен интерес, за предотвратяване на хуманитарни кризи и за развитие в стратегическа перспектива на отношенията между страните и между техните граждани.

Съвет „Общи въпроси“ обсъди и подготовката на заседанието на Европейския съвет на 15 декември, като държавите-членки обмениха мнения по проекта на заключения, включващ темите миграция, сигурност, икономическо и социално развитие, младеж и външни отношения.

Одобрени бяха и резултатите от заседанието на Съвета по конкурентоспособност (вътрешен пазар, индустрия, научни изследвания и космическо пространство), проведено на 28 и 29 ноември. В частта „Вътрешен пазар и индустрия“ Съветът прие общ подход по предложението за регламент за преодоляване на блокирането на географски принцип и на други форми на дискриминация въз основа на националността, мястото на пребиваване или мястото на установяване на клиентите в рамките на вътрешния пазар. Съветът проведе ориентационен дебат за напредъка в изпълнение на мерките по стратегията за единния пазар, както и по приетото на 22 ноември 2016 г. съобщение „Новите европейски лидери – инициатива за подкрепа на стартиращи и разрастващи се предприятия”. Основните акценти, около които се обединиха министрите в рамките на „проверката“ на конкурентоспособността, фокусирана върху уменията, бяха необходимостта образователната система да отговаря на променящите се потребности на пазара на труда, намирането на адекватни решения за съществуващото несъответствие между търсенето и предлагането, насочването на инвестиции и усилия в изграждането и подобряването на уменията, насърчаването на учене на цифрови умения през целия живот. Съветът проведе обсъждане за напредъка в осигуряване на влизането в сила на Единния патентен съд и единния патент.