Правителството одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на финансите за 2016 г. С промените се предоставят допълнителни 3,5 млн. лв. по бюджета на Националния компенсационен жилищен фонд, като общият им размер за годината достига 29,5 млн. лв. Преди две седмици правителството предостави други 5 млн. лв. на НКЖФ.

С осигуряването на средствата се цели да бъдат изплатени част от натрупаните задължения за левови компенсации на граждани, притежаващи многогодишни жилищно-спестовни влогове и включени в окончателни списъци при общините, след придобиване на жилища или започнали изграждането на такива.

Министерският съвет одобри вътрешнокомпенсирани промени и по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Чрез тях се осигуряват 850 000 лв. за изпълнение на целите по „Политика за поддържане, модернизация и изграждане на техническата инфраструктура, свързана с подобряване на транспортната достъпност и интегрираното управление на водните ресурси и геозащита“, както и за бюджетна програма „Рехабилитация и изграждане на пътна инфраструктура“. Намаляват се разходите по „Политика в областта на подобряване на инвестиционния процес чрез усъвършенстване на информационните системи на кадастъра и имотния регистър, подобряване качеството на превантивния и текущ контрол в строителството“, както и по бюджетна програма „Геодезия, картография и кадастър“.

С вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на правосъдието се осигуряват 385 000 лв. по бюджетна програма „Затвори – изолация на правонарушителите”. С тях ще се обезпечат дейностите, свързани с поддържането на местата за лишаване от свобода. Средствата се пренасочват в резултат на реализирани икономии по бюджетна програма „Правна рамка за функционирането на съдебната система”.